У Српској 22. новембар нерадни дан

У Републици Српској сутра ће, према одлуци Владе Српске, бити нерадни дан.

Сутра неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Руководиоци наведених органа, како се наводи, обавезни су да у току календарске године организују рад због остаривања пуног годишњег фонда радних дана.

У Републици Српској и данас је нерадни дан јер се обиљежава Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ који је републички празник.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ – 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.