У Српској суморна демографска сликa

Демографска кретања показују да ће се Република Српска у скоријој будућности свести само на Бањалуку. То се може закључити на основу званичних статистичких података и на основу студије „Демографски ресурси општина и градова РС“ коју су урадили професор Стево Пашалић и студенти Универзитета Источно Сарајево.

-Студија је показала да је Бањалука попут града неке развијене земље, док капацитети осталих општина и градова, изузев Источне Илиџе која се урбанизује, слабе – наводи Пашалић.

Неке општине изумиру, попут Рудог, Новог Горажда, Калиновика, Источног Мостара, Берковића, Хан Пијеска, Трнова, Сребренице, Пелагићева, па чак и Лопара, Дервенте, Шипова, Купреса, Крупе на Уни, те Источног Дрвара.

Сви демографски индикатори показују да је Бањалука у изузетно добром положају у укупним демографским показатељима, по образованости, биодинамици, студентској искориштености итд.

-То је, међутим, резултат досељавања у Бањалуку из других општина. Бањалука је највећи град, има највећу понуду на тржишту, али је истовремено и велика гужва. Истовремено, слабимо капацитете других места па имамо велики број општина који су у последњој фази демографског изумирања – наводи Пашалић.

Наводи да је град Зворник добар са аспекта виталитета, али да је катастрофално низак индекс образованости становништва, што показује да млади и образовани одлазе. Градови попут Добоја и Приједора спадају у крајње угрожена демографска подручја, а Бијељина и Требиње су нешто бољи.

– Закључак се сам намеће – каже професор Пашалић. Ова студија је намењена свим општинама и градовима и институцијама у Републици Српској, а могу је користити и друге асоцијације и организације.

Званични статистички подаци такође указују да Бањалука постаје тесна за живот, па је тако уназад шест година у њу доселило готово 11.500 људи из других општина РС, ФБиХ и Брчко Дистрикта.

Највише досељава радно способно становништво које иде трбухом за крухом, у тридесетим годинама.

Република Српска, као што је већ познато, има велики проблем са природним прираштајем који је негативан деценију и по. По демографским анализама, до 2050. године Српска неће имати више од 800.000 становника ако овакав тренд буде настављен. Свака породица требало да има четворо деце да би била побољшана демографска слика Републике Српске.

Демограф Драшко Маринковић сматра да су знатно раније требале бити уведене активније мере популационе политике које би данас обезбедиле да породице имају најмање троје деце, од којих је барем једно женско. Онда би, каже Маринковић, репродукција била задовољавајућа за неки наредни период.

Случај „Станари“

Занимљиво је званична статистика показује да се у новоформирану општину у РС, Станари у две године доселило око 6.000 људи, а да се у истом периоду из Добоја одселило њих око 6.300.

Међутим, начелник Станара Душан Панић каже да то није тачно, већ да се ради о томе да су због поделе територије и избора људи морали пријавити пребивалиште у општини Станари уместо у општини Добој.

– Чињеница је да је код нас дошло око 200-300 људи због посла у РиТЕ „Станари“- истиче Панић.

(Блиц)