Ускоро идентификационе радничке картице, одзвонило сивој економији?

 

Да ли је радник пријављен и на колико сати, ускоро ће моћи да се сазна преко електронских идентификационих картица. План је да их добије сваки запослени уз обавезу да је покаже инспекторима који ће, једноставним скенирањем картице, одмах сазнати статус радника у фирми, колика су му примања и да ли је у исплати све регуларно.

Из Владе Српске, у којој је све осмишљено, поручују да желе да стану у крај раду на црно. Радници са којима смо разговарали кажу да то уопште није лоша идеја.

“Нама је јасно свима да многима не одговара то увођење електронских картица, јер је то чист доказ сиве економије која је преокупирала све овдје код нас, гуши нас раднике. Преко 100.000 људи знамо да плату добија преко банке, а остало да се добија на руке”, рекао је Борис Шукало из Синдиката ЖРС.

Из Владе Српске одговарају да све иде онако како су замислили иако не прецизирају када би радници могли да добију картице. Новац су, кажу, већ обезбједили.

“Према процјенама, трошак првог издавања електронских идентификационих картица (према службеним подацима, у задњем кварталу 2016. године у РС је било 257.000 радника) износи око 1.500.000,00 КМ.”

То је бацање пара, поручују послодавци. Све што се може сазнати преко електронске картице, може и преко матичног броја. Сматрају да те паре могу и паметније да се потроше.

“Ако идентификациона картица служи само за идентификацију, онда је њена сврха беспредметна, уколико би она имала евентуално продужену неку употребу у смислу евиденције радног времена и других ствари, онда може бити прихватљиво рјешење. Оно што је предвиђено Законом о раду и о чему смо ми причали прије, мислим да нема сврхе”, сматра Саша Тривић из Удружења послодаваца РС

И поред негодовања послодаваца, нема одустајања од Владиног плана. За нове картице спремни су и у Пореској управи. Тамо кажу да њихов дио посла слиједи чим Министарство финансија финализира изглед картица.