За бесплатне уџбенике 4,5 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике основних школа у школској 2022/2023. години за чију набавку су планирана буџетска средства од 4,5 милиона КМ.

За школску 2022/2023. годину уџбеници ће бити обезбијеђени свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа, затим ђацима основних школа који су побједници републичког такмичења, као и ученицима од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више д‌јеце.

Према подацима којима располаже Министарство просвјете и културе Републике Српске, у школској 2022/2023. години, на основу наведених категорија, уџбеници ће бити обезбијеђени за око 44.600 ученика.

Такође, Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више д‌јеце и то за д‌јецу од петог до деветог разреда и за школску 2022/2023. годину.

Средства за набавку тих уџбеника планирана су да би се допринијело остваривању закључака Народне скупштине Републике Српске и мјера дефинисаних програмом Популационе политике, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На сједници је донесена и одлука о измјенама и допунама Одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у овој години, према којој је листа приоритета допуњена са 22 нова пројекта.