2. новембар – Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима

Уједињене нације прије 4 године донијеле су одлуку да 2. новембар буде Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, када се све свјетске владе позивају на одговорност за некажњавање напада на новинаре.

Према подацима UNESCO, у свету је у последњих 11 година убијено 930 новинара, а починиоци у 90% случајева нису кажњени. Међународна федерација новинара излази са статистиком да је само од почетка 2017. године убијено 56 новинара, а 90% тих случајева није ријешено.

Платформа за промоцију заштите и сигурности новинара Савета Европе бележи и 12 неистражених убиства новинара од 2015. године на европском континенту, а највише их је у Русији.

На Балкану је ситуација утолико боља што посљедње 3 године ниједан новинар није убијен због посла којим се бави, али је зато забиљежено 380 пријетњи и напада на новинаре, као и два покушаја убиства у Хрватској.

Пријетње, напади и злочини против новинара и даље пролазе некажњено, што резултира високом дозом страха, узнемирења, цензуре и аутоцензуре међу новинарима, што поткопава слободу медија и право јавности на информисање, а жртве препушта беспомоћности. Убиство је најтежи облик тих злочина, а сви напади на новинаре који су некажњени морају бити јавно објављени – поручују из ЕФЈ-а поводом почетка кампање.