26. годишњица злочина у Вигошти

У присуству родбине, служењем парастоса, полагањем цвијећа на спомен обиљежје и паљењем свијећа у Вигошти код Котор Вароши обиљежена је 26- годишњица од страдања 14 српских бораца који су убијени у засједи у овом мјесту, а рањено 13 њихових сабораца.

У јутарњим часовима 14. августа 1992. године, мучки у непријатељској засједи у Вигошти је нападнут комби који је превозио храну борцима и који је требало да довезе борце на заслужени викенд.

Након парастоса, који је служио јереј Мирко Батар, присутнима се обратио предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић, који је истакао да српски борци који су дали животе за одбрану свог народа и Републике Српске никада неће бити заборављени, те да није било војске и бораца Републике Српске не би било ни српског народа, и гдје би био данас Котор Варош. На подручју Котор Вароша страдало је 305 бораца, а око 630 бораца рањено, који су данас инвалиди од прве до десте категорије. Након 25 година од злочина не смијемо заборавити, али хришћански је опростити, истако је Тривуновић.

Приликом напада на комби у којем су се налазили борци, који су се са смјене враћали кућама, мучки из засједе су убијени Мирослав Пешевић, Будимир Кузмић, Обрад Ђукић, Слободан Вучановић, Милорад Нарић, Стаменко Дубочанин, Весељко Шебић, Недељко Чупић, Владо Божичковић, Радован Лујић, Мирослав Тепић, Зоран Васиљевић и Зоран Малијевић, док је касније никада незалијечени од посљедица рањавања преминуо Вјекослав Смиљић.

На спомен-обиљежје страдалим положени су вијенци, а помену су присуствовали начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и замјеник начелника Младен Тривуновић, начелници одељења у општинској управи,  представници Полицијске станице Котор Вароша, те породице погинулих српских официра.