80.000 људи ће напустити БиХ?!

Додатни мотив

Нови закон Њемачка је усвојила прије неколико дана и он је, према оцјенама стручњака, само додатни мотив да и они који су још неодлучни напусте нашу земљу.

– Може се очекивати већи прилив захтјева за визе, а да ли ће доћи до знатног повећања броја оних који одлазе, зависит ће од динамике обраде захтјева у Амбасади Њемачке. Но, не опада жеља за напуштањем БиХ – казао је Амер Осмић, социолог миграција с Факултета политичких наука у Сарајеву.

Додао је да, ако се убрза процедура, није искључено да у Њемачку оде око 80.000 људи.

– Да нема баријера за добивање радне дозволе, БиХ би у једном кратком интервалу остала без знатног дијела радно способног становништва. То би било између 150.000 и 200.000 људи, јер свака друга млада особа има изражену жељу да оде из БиХ у неке друге земље – истакао је Осмић.

На wеб-страници Амбасаде Њемачке у БиХ и јучер се могло прочитати да је и даље изузетно велико интересовање за визе. Не јењава ни интересовање за учење њемачког језика.

Нема правде

Мухамед Махмутовић, предсједник Одбора Савеза самосталних синдиката БиХ за Унско-сански и Ливањски кантон, истакао је да многи чекају само да ступи на снагу нови њемачки закон, те процјењује да ће тада БиХ напустити 80.000 до 100.000 грађана.

– То видим из разговора с људима и на основу досадашњих показатеља. Скоро сви су отишли из овог мог краја. Нема ни мајстора, никога. Одлазе и људи који имају ријешену егзистенцију, послове чак и у државним установама и фирмама. Отићи ће свако ко буде могао. Основни разлог је што у нашој земљи највише недостаје правде – казао је Махмутовић.

Предвиђени услови

Нови закон Њемачке предвиђа поједностављење процедуре добивања радне дозволе, али то и даље иде искључиво преко Амбасаде Њемачке у Сарајеву.

Један од главних услова, поред квалификованости, јесте познавање њемачког језика, које не смије бити испод нивоа А2. Омогућено је задржавање у Њемачкој ради проналаска посла, као и дошколовање. Потребно је радно искуство од 18 мјесеци и потврда о некажњавању.

Осмић напомиње да се укидају сагласност њемачке Агенције за рад, листа дефицитарних занимања и закон којим се предност даје грађанима Њемачке и ЕУ.

Дугорочне су прогнозе да ће БиХ у наредних 80 година остати без 48,9 посто популације, каже Осмић