Америчка куга на два пчелињака

Био је то аларм за узбуну за Удружење пчелара „Вишеград“ које је формирало комисију, појачану општинским пољопривредним инспектором, која је послата на терен да региструје случајеве болести како би се предузеле мјере уништавања заражених пчелињих друштава и ширење куге на друге пчелињаке.

„Ми смо обишли велики број пчелињака али због хладноће нисмо увијек могли да отварамо кошнице већ смо разговарали са пчеларима и давали упутства, ако не знају, како да препознају америчку трулеж“, рекао је члан комисије Божо Сарић.

Он је подсјетио да је званично регистрована куга на два пчелињака и на једном зараженом су уништена сва друштва и кошнице а ових дана ће то бити урађено и са другим обољелим.

Кад се на иниституту „Васо Бутозан“ у Бања Луци утврди да је у питању америчка трулеж легла комисијски се приступа спаљивању кошнице и прибора а пчеле се раније угуше хемијским средствима.

Удружење пчелара „Вишеград“ је донијело одлуку да се на подручје вишеградске општине забрани досељавање пчелињих заједница из других крајева без потврда надлежних институција о здравственом стању пчела и пријављивања удружењу и општинској пољопривредној инспекцији