Америка изгубила повјерење у СНСД

Због различитих коруптивних радњи посланику Савеза независних социјалдемократа у Представничком дому Парламента БиХ, Николи шпирићу и његовој породици забрањен је улазак у САД. Ову одлуку донио је лично секретар Стејт департмента Мајк Помпео. За шпирића и његове страначке колеге санкције су политички обрачун.

Након Милорада Додика још један од челника СНСД-а налази се на „црној листи“ Сједињених Америчких Држава. Николи шпирићу и члановима његове породице забрањен је улазак у ову земљу због његовог учешћа у коруптивним радњама.

Из Амбасаде САД-а у Сарајеву наводе да постоје докази да је шпирић остварио корист од корупције и да је ометао јавне процесе.

“Државни секретар САД, Мајкл Помпео, и Министарство иностраних послова САД посједују вјеродостојне информације да је Никола шпирић био укључен у јавну корупцију и остварио корист од исте, укључујући остваривање непрописне користи током обављања јавних функција и ометање јавних процеса током свог мандата као члана Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Када државни секретар посједује вјеродостојне информације да је неки званичник био укључен у значајне коруптивне активности, налаже да тај званичник и чланови његове непосредне породице буду означени као особе којима није дозвољен улазак у САД“, стоји у одговору Амбасаде САД у БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола шпирић рекао је да као искусан политичар може да схвати да се неком не допадају његови политички ставови и да му због тога уводе санкције, али да је политичка шизофренија, а не демократија, да га неко у 21. вијеку уцјењује преко чланова породице, супруге и дјеце.

“Видјећемо чији је то рукопис, али моја је порука да нема колебања и да институције Републике Српске и српски народ морају имати принципијелне ставове у одбрани. Политика се може водити само на бази јасних политичких и националних ставова“, изјавио је шпирић.

Санкције Николи шпирићу покушао је да оправда и његов страначки шеф. За Милорада Додика је невјероватно да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције посланику његове странке који је у опозицији. Сматра и да су санкције класичан политички обрачун.

“Јесте овако нека порука али је потпуно дегутантно. Оно што ја имам осјећај само ми смањује снагу и осјећан снаге Америке. Ово ми висе личи да уради неко ко је у јадном положају него неко ко је снажан. Не треба овдје снага, само треба довољнно да будете безобразни као што је ова америчка амбасадорка. шта зна државни амерички секретар ко је Никола шпирић. Ја бих волио да зна али он вјеровантно не зна. Можда зна ко је Милорад Додик“, рекао је предсједник Српске.

Санкције Николи шпирићу се могу посматрати из два угла, Или су Американци изгубили повјерење у свог вијерног савезника СНСД или је ово подстриек у кампањи, каже политички аналитичар Верлизар Антић.

Никола шпирић годинама је енормно увећавао богаство без доказа о зарађеном о чему је БН телевизија извјештавала. У протеклих 10 година потпредсједник СНСД-а доводио се у везу с неколико криминалних и коруптивних афера, које су тешке стотине хиљада евра а на које је бх. правосуђе остало нијемо.

шпирић је 2009. године био кључна фигура афере „Ауди“. Ради се о куповини службеног аутомобила за њега, гдје је цијена возила за само један дан необјашњиво порасла за 86.000 КМ.

Два пута је „вођена истрага“ у случају куповине стана Николе шпирића у Бечу. СИПА је провјеравала шпирићеве банковне трансакције из 2008. године, када се на његовим рачунима појавило више од 400 хиљада евра.

Он је тада рекао како је новац који се налази на његовом рачуну зарадио продајом књига и донација које је добио од пријатеља. шпирића су пријављивали и за непотизам и несавјестан рад у служби али и да је кривотворио документе.

БН ТВ