Апел Которварошанима: Заштитите своју имовину у сезони годишњих одмора

Из Полицијске станице Котор Варош су упутили апел грађанима да током туристичке сезоне и у вријеме годишњих одмора заштите своју личну имовину, имајући у виду да током дужег одсуства из стамбених јединица имовина може постати мета извршиоцима имовинских кривичних дјела.

„Неопходно је предузети све потребне мјере како би се смањила могућност приступа личној имовини лицима која користе непажњу и одсуство власника и угрожавају личну имовину вршењем кривичних дјела, а могућност угрожавња личне имовине посебно је повећана током сезоне годишњих одмора“, истакли су у Полицијској станици Котор Варош.

Они савјетују грађане да уколико одлазе на годишњи одмор или дуже вријеме не бораве у својим кућама и становима да предузму све потребне превентивне мјере заштите, које се првенствено односе на обавјештавање комшија, родбине или пријатеља о одсуству који ће вршити обилазак стамбених јединица.

„За вријеме вашег одсуства не остављајте новац, накит и друге вриједност у стану или кући, већ их понесите са собом или их повјерите на чување. Кључеве од станова и кућа не остављајте испред објеката, на видним мјестима или мјестима гдје су лако доступна извршиоцима кривичних дјела. Не објављујте на друштвеним мрежама фотографије са одмора које показују ваше одсуство са адресе становања“, наведено је у саопштењу.

У случају уочавања сумњивог кретања непознатих лица око објеката чији су власници одсутни, грађанима се савјетује да исто пријаве најближој полицијској станици или позову бесплатан сервисни број „122“, како би се ефикасним дјеловањем на вријеме спријечило извршење кривичног дјела и ухватили извршиоци.

Током туристичке сезоне појачано је присуство полицијских службеника на терену, интензивира се сарадња са локалном заједницом, а грађани се позивају на активно учешће пружањем безбједносно интересантних и корисних информација у циљу очувања стабилног стања безбједности и јачања повјерења међусобног односа грађани-полиција.