Apel poslodavcima: Zaštitite radnike od visokih temperatura

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Resorni ministar Milenko Savanović poziva poslodavce Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika, s obzirom da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove, jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika”, poručio je Savanović.

On napominje da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, te apeluje na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Savanović je napomenuo da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija, da bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u uslovima visokih temperatura potrebno preraspodijeliti radno vrijeme, izvršiti rotaciju poslova, izbjegavati rad u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 15.00 časova, uvesti dodatnu radnu snagu kod ekstremnih uslova, osigurati odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nositi laganiju zaštitnu odjeće i obuću.

Savanović je izrazio uvjerenje da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenima, te na taj način zaštiti zdravlje svojih radnika.

Crveni meteoalarm za danas je proglašen na području od Prijedora do Bijeljine zbog najavljene ekstremno visoke dnevne temperature koja će prelaziti 38 stepeni Celzijusovih, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasto upozorenje izdato je za regije Banjaluka, Bihać, Sarajevo, Tuzla, Višegrad, Trebinje i Mostar zbog ekstremno visoke temperature vazduha.

(Srna)