Апел родитеља: “Наша кћерка можда неће дочекати лијек, али боримо се за животе сваког Лафора дјетета”

На корак смо до спасоносног лијека, поручују Сњежана и Витомир Гајић из Бањалуке, родитељи тешко болесне Милане Гајић, и позивају све људе добре воље да позивом на хуманитарни број 1412 помогну да тај корак буде савладан.
Прича о породици Гајић, достојна античке трагедије, већ је одавно обишла свијет, а након дугогодишњих напора надомак су циља – првог лијека у историји свијета против смртоносне и разарајуће Лафорине болести, која погађа дјецу и тинејџере. Сњежана и Витомир Гајић не одустају од прикупљања донација за истраживања лијека, иако је прије пет година Лафора однијела живот њихове старије кћерке Татјане, док се млађа Милана још бори, али је питање да ли ће издржати док лијек не стигне. Мама Сњежана, по струци љекар педијатар, поручује да се бори за сву Лафора дјецу свијета.

Фармацеутска компанија у Даласу финишира израду лијека, али он ће до пацијената стићи тек крајем идуће године, због процедура Америчке агенције за храну и лијекове.

-То нас је јако потресло, јер наша Милана је већ дванаест година болесна и нема још много времена– каже мама Сњежана.

Као и сваки први лијек и овај, који ће спасити животе стотина дјеце широм свијета, има и недостатке, између осталог мораће се аплицирати сваких два мјесеца у кичмени канал. У току је истраживање у циљу побољшању лијека и његове лакше употребе. Брзина финиширања тог пројекта такође зависи од новца. Гајићи су прошле године, заједно са породицом Блечић из Београда, чија кћерка Љубица је такође обољела од Лафоре, прикупили 114.000 долара.

Позовите 1412, поклоните марку за спас
– Прије мјесец дана смо добили писмо из клинике СикКидс у Канади да је за експерименте, који се с обзиром на околности морају завршити до октобра, потребно 100.000 долара. Носилац америчког удружења, мама Линда Гербер, прије двије године је изгубила своју кћерку Челзи и то удружење скоро да није више активно. Наша Љубица је доживјела прве озбиљне компликације Лафорине болести, налази се у болници већ мјесец дана и породица Блечић, у тим околностима, није у могућности да нам се придружи у прикупљању средстава. Схватили смо да је лоптица у нашем дворишту и да морамо допринијети да се и ова средства прикупе – поручују Гајићи.

Од почетка марта активиран је хуманитарни број 1412 у М:тел мрежи за помоћ Милани Гајић и свој дјеци свијета обољелој од Лафоре. Гајић апелују на све људе да позивом и прилогом од једне марке дају свој допринос да више ниједан тинејџер на свијету не заплаче због ове разарајуће болести.

Завјет на кћеркином гробу
Гајићи су захвалили су свима који их годинама подржавају у борби за лијек за Лафорину болест, најтежу епилепсију људског рода.

– Борба је маратонска, а пут трновит, али тога смо били свјесни од момента када смо се одважили да се боримо баш на овај начин, директним учешћем у финансирању истраживања. На дан сахране наше старије кћерке Татјане, 14. октобра 2014, године, над њеним вјечним почивалиштем обећали смо да никад нећемо одустати – поручили су Гајићи.