Бањалучка тајна рецептура сира стара више од 135 година

На ивици градског дијела Бања Луке, удаљени од градске буке и ужурбаности, постоји мјесто Траписти у којем живе монаси и то посебан ред католичких свештеника. Иако многи знају за трапист као прехрамбени производ, већина их не зна за монахе који су га направили и који су добили име по сиру.

На свијету постоји 95 локација на којима живе траписти који израстају из реда цистерцита када је средином XVII вијека у самостану “Ла Траппе” у Француској започета реформа која је заговарала дисциплину светог Бенедикта.

“Ора ет лабора” у пријеводу “моли и ради” мото је монаха званих траписти у Бања Луци као и свих других у свијету.

Испуњавајући своје обавезе, бањалучки траписти од 1882. године у мјесту Траписти производе трапист – оригинални полутврди сир чија рецептура је добро чувана тајна. Писаног рецепта нема, а преноси се с монаха на монаха. У разговору брат Фрањо појашњава да је тајну сира прије знало 265 монаха у Бања Луци, а да их је данас само тројица.

“Наш чувени трапист сир је једина производња коју данас имамо, а имали смо и пивовару која је данас познато бањалучко пиво. Тајна сира, односно, његова рецептура нема нигдје записана и то се преноси с монаха на монаха”, говори Фрањо.

Додао је да се сир производи у Александровцу у погонима Каритаса гдје има 200 крава. Близу 950 литара млијека иде за производњу сира, а они добивају само дио тих производа због тајне коју су уступили за производњу траписта.

Сиреве продају по сајмовима и тако зарађују за опстанак, а с обзиром на то да имају и туристичке посјете у Самостану “Марија Звијезда” свакодневно се сир продаје по цијени од 24 КМ по килограму.

На питање да ли ће неко сачувати тајну сира с обзиром на то да су у самостану и жупи остала само три монаха Томислав, Звонко и он, Фрањо је казао да то само Бог зна те да није познато шта ће бити са сиром, његовом тајном, самостаном и животом монаха.