Banjaluka dobila grb

Skupština Grada usvojila je na 13. zasjedanju Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banja Luka, dobila grb i zastavu.

Poslije obavljene javne rasprave, danas usvojeni grb je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje. Razlike se odnose na srednji i veliki grb, dok je mali grb ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba Dragomir Acović.

Sa srednjeg grba sa bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinovano sa listom kestena.

Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo na dolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije istorijske ličnosti iz bliske istorije Banje Luke – Petar Kočić koji simobliše kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik.