Безбједност и заштита поново у школама

У бившој Југославији ђаци су учили одбрану и заштиту, а након вишедеценијске паузе тај предмет поново куца на врата средњих школа у Српској.Да би научили како да се одбране од терориста или природних непогода, у другом полугодишту стиже им предмет безбједност и заштита. Министар просвјете најавио је пробну наставу, али само у неким школама.

“Моје мишљење је да би ишли с тим у Бањалуци, Бијељини и Требињу, у те веће центре да у њима се направи експеримент. А да има потребе сигурно има. Видјели смо сад силних пожара у Херцеговини, а наши млади људи нису обучени ни да користе апарат за гашење, а камоли шта друго”, рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

“Донијећемо одлуку да се то примјењује у средњим школама од септембра наредне године, то је 2018/19, с тим да ће то бити један ча седмично. Свакако да ћемо морати водити рачуна о томе да треба обезбиједити кадар који ће одржавати наставу”, изјавио је Предраг Дамјановић, директор Републичко-педагошког завода РС.

Да се млади едукују о одбрани од поплава, пожара терориста, па и безбједности на интернету инсистирали су из безбједносних служби. У Републичкој цивилној заштити већ имају подршку.

“Републичка управа цивилне заштите РС поздравља најављено изучавање области цивилне заштите у средњошколском образовању и у оквиру својих надлежности и могућности спремна је да да свој конкретан допринос едукацији, па и обуци наше омладине”, рекао је Жељко Стојановић, портпарол Републичке управе цивилне заштите.

Поред теоријске наставе, средњошколци би се сусрели и са практичним радом. У педагошком заводу сматрају да неће бити прерпека да безбједност и заштита постане редован наставни предмет.