Богојављење у Kотор Варошу у знаку пливања за Часни крст

Манифестација под називом пливање за Часни крст одвија се на Богојављење, 19. јануара. Тај дан је велики хришћански празник када је по јеванђељу Исус Христ крштен на ријеци Јордан, а крстио га је Јован Крститељ. На Богојављење су према хришћанском вјеровању све живе воде свете и отуда у нашем народу традиција да се тог дана улази у воду да би се добила Божија благодет. Идеја о одржавању ове манифестације у Kотор Варошу потекла је од Удружења за промоцију и значај спортске рекреације, који кажу да су хтјели да организују овај догађај и ранијих година, али је недостајала тзв. критична маса. Иницијатори су добили благослов црквене општине, а манифестацију је подржао начелник општине Зденко Сакан.

Такмичење ће бити одржано на ријеци Врбањи у насељу Kотор, а дужина стазе ће бити 33 метра. Симболика је у броју Исусових година у овоземаљском животу.

Сви који тај дан уђу у воду добијају благодет и симболични су побједници, тако да морамо нагласити да овај догађај не смије излазити ван духовних оквира, и не представља екстремну спортску манифестацију“ истакао је један од иницијатора витешког такмичења Слободан Петровић.

Подршку су пружили Дом здравља „Свети Пантелејмон“, Полицијска станица Kотор Варош, Мултимедијални центар младих и „Kвимпекс“. Пријаве се врше до 18. јануара на број телефона 065/516-999.

Сви који се пријаве, мораће да обаве љекарски преглед и тек након мишљења љекара ће бити установљено могу ли пливати или не. Ми ћемо ту одлуку поштовати“, рекао је Петровић.

Иако ће температура воде бити ниска најбитнији је вољни моменат. Онај ко одлучи да плива тај дан он ће то и учинити.

Човјек снагом духа и воље себи доказује да је то јаче од можда неке тренутне тјелесне боли коју у том тренутку осјећа. Снага духа побјеђује и сви су тог дана побједници, не само онај који први доплива до крста“, додао је Петровић.

Сви грађани Kотор Вароша се позивају да испрате овај догађај, а они који сматрају да могу, нека узму и учешће у манифестацији. Овогодишње пливање за свети Богојављенски крст, што представља почетак једне нове традиције у нашем граду, почиње у 11 часова и 45 минута. Прије тога у 09.00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице у Kотор Варошу биће одржана света литургија.