БОЈИЋ: ХРИШЋАНСКИ ПОСТ ИЛИ ДИЈЕТА

Данас 27. новембра православна црква и њени вјерници обиљежавају празник посвећен Светом апостолу Филипу, али и Божићне или Бијеле покладе, последњи дан у Бијелој недељи (недељи пред пост) и дан пред почетак великог Божићног поста. Покладе су дан за праштање и весеље. Сматрало се да у период  великог поста треба ући без гријеха. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бијели мрс (млијеко и млијечни производи),  по коме је овај празник добио име.

На пост наилазимо у многим религијама, мада он једино у православном хришћанском предању добија свој пуни духовни смисао и не односи се само на тјелесно уздржање већ подразумјева и труд душе у врлинама. У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно уздржавање од било какве хране, да би касније попримијо смисао уздржавања од једне врсте хране која се назива „мрсном“, односно оном која у себи садржи масноће животињског порјекла, али, у одређеним периодима и од хране која је спремана на биљним масноћама.Оно што желим да знате јесте да вам пост нико не намеће, ништа не морате , али би требало, било би најприје лијепо да дате малу жртву Богу.

Наравно, није пост само одрицање од хране. Храна је ту да нам умири тијело, да нисмо спремни и расположени за жустре препирке, да нам се ум очисти од лоших мисли и жеља, језик од лоших ријечи, а тиме и да се спријече наша лоша дјела, јер мисао и ријеч претходе дјелима. Како је речено да не једемо једни друге прије свега.

Стога Свети Василије опомиње: „Kорист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дјела.“ Ево како нас Св. Јован Златоусти учи шта је истински пост: „Kажеш да постиш. Увјери ме у то својим дјелима. А која су то дјела? Ако видиш сиромаха, удјели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим. Видиш ли на улици неко лијепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тјела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима гријеха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лијепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Kажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних ријечи и шала. Kаква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.“

Прије поста се измирите са свима с којима сте у завади, опростите и затражите опроштај.

Да се посветимо молитви – разговору са Богом, да чешће одлазимо у храм ако до сада нисмо, да се причешћујемо што више можемо, са вјером и страхопоштовањем да примамо у себе самог Христа, људи моји има ли шта веће и љепше на овој земљи од нашег благог Исуса Христа и нашег сједињења с Њим?

Допустите Му да вас загрли, загрлите и ви Њега, видјећете колико је та љубав силна и јака, она која не престаје, не напушта, она која нас чини бесмртним!

Некада и само одрицање од цигарета, алкохола рецимо представља једнако велику жртву, битан су труд и воља.  Ако постите први пут, ако сте обољели, под терапијом, трудни, идите и разговарајте са свештеником  да вам благослови начин поста, да вас упути како и колико.

Наравно ако постоји неки проблем и потребно је разрјешење од поста, то свештеник благослови ако нам је потребно, оправдано, иначе требало би да се потрудимо да истрајемо, да заблагодаримо Богу кроз ту малу жртву.

Пост без одласка у храм, причешћа, наликује дијети, тј.  нема сврху.

Наравно, у храм, на свету Литургију се одлази и мимо поста, али у посту тек треба да промијенимо љеност ако је присутна, да се потрудимо у име љубави.

И молим вас, када постите, не гледајте у туђи тањир, не осуђујте оне који то не чине, не говорите свима редом како постите, не хвалите се тиме, не говорите како вам је тешко и претешко, како дајете велику жртву, постите тихо, мирно, скромно, зато што желите а не зато јер морате. Све што се ради из срца и жеље лакше је и љепше, плодоносније. Немојте покушавати да „преобратите“ оне који не посте.

Свако има право на личне изборе.

Нек нам је на здравље и спасење.               

Теолог Дарко Бојић