Борачке зграде плаве фекалије

Зграде у којима су смјештене породице погинулих бораца, демобилисани борци и ратни војни инвалиди немају ријешен систем одвода комуналних вода, па су послије сваке веће кише, подрумске просторије поплављене.

По козна који пут у овој години помоћне просторије су поплављене фекалијама и отпадним водама. Станари се већ годинама обраћају Граду Бањалука, али проблем никако да буде саниран.

Из бањалучке Градске управе кажу да је њихова комисија излазила на терен и да је закључено како је санација неопходна. Ипак, како нам је речено, прије сљедеће седмице неће имати информације о томе када ће бити предузете конкретне активности.

Из градске опозиције међутим кажу да се о овом проблему говорило на посљедњој сједници Скупштине града и да су надлежни јасно поручили да проблем станара борачких зграда за сада није на дневном реду.

Станари су огорчени ставом града Бањалука, да нису у стању да обезбиједе 140 хиљада марака, колико би наводно требало да кошта санација.

Поред недовољног капацитета колектора, станари тврде да је проблем и одводни канал, који је неуређен па се отпадне воде и даље налазе у помоћним просторијама. То их годинама спречава да користе приземне објекте, а константно пријети и опасност од заразе. Борачке зграде усељене су 2016. године, двије деценије од завршетка рата, проблеми станара међутим нису нестали, ни након усељења.