Бубић: Младе укључити кроз бројне едукације против говора мржње на интернету

„Говор мржње представља веома сложен друштвени проблем генерално, а поготово међу дјецом школског и средњег узраста”, оцјењује познати бањалучки адвокат Жељко Бубић.

Може ли школа утицати на смањење говора мржње на интернету?

Школа као васпитно -образовна установа треба да образује и васпита дјецу. Говор мржње представља веома сложен друштвени проблем генерално, а поготово међу дјецом школског и средњег узраста.

Генезу његовог настанка можемо тражити у ширем фактору недостатка свих остали врста култура, од културе дијалога, политичке културе, религијске културе и културе понашања на друштвеним мрежама.

Kо сноси највећу одговорност за говор мржње на интернету?

Сви друштвени фактори носе свој дио одговорности за спречавање говора мржње генерално, тако и на друштвеним мрежама. Прије свега породица као основна ћелија треба да поведе значајну пажњу на васпитању омладине.

Kо најчешће то ради, односно да ли су у питању ботови, лажни профили или стварни?

Данас су друштвене мреже постале веома погодно средство за ширење говора мржње. Оне су веома доступне дјеци која се са њима упознају са различитим садржајима, а често у категорији становништва на расној, вјерској, националној и сексуалној и свим другим основама.

Најчешће се ради о социјално-девијантним особама које злоупотребљавају друштвене мреже, и то је генерално проблем у свим земљама региона.

Kако по вама администратори друштвених мрежа модерирају говор мржње?

Црна Гора која претендује говор мржње треба да буде модерна европска држава ,мора да спријечи одређене мјере како би сузбила говор мржње на интернету.

Васпитно образовне установе, имају велики значај и могу значајно да допринесу смањењу говора мржње и само кроз квалитетна законска рјешења се може сузбити ова појава.

У Републици Српској се увелико размишља о измјени Kривичног законика и увођењу измјена одређених законских рјешења.

Ј.Шћекић