ЧЕДО ТЕПИЋ: „СВЕ ШТО ЉУБИМО СТВОРИЛИ СМО САМИ“

Велики руски писац Лав Николајевич Толстој је у вријеме свог најплоднијег књижевног стварања правио ликовне радионице за дјецу руских сељака, и остало је забиљежено како је ноћима знао да не спава пажљиво разгледајући дјечје слике и цртеже. Шта је велики геније Толстој тражио у тим сликама? Да ли дјечју спонтаност, слободу духа или анђеоску чистоћу душе? У сваком случају тих година је написао Рат и Мир; послије Библије најпревођеније и најчитаније писано дјело у историји људског духа!
Горан Чупић (дипломирао на Академији ликовних умјетности) је прије двије или три године направио ликовну радионицу за дјецу која воле цртање и сликање, а његова идеја је прошле а нарочито ове године је сазрела и реализовала се у једном од најљепших умјетничких пројеката на нашој општини до сада — Ликовној колонији! Протекла три дана грађани Котор Вароша су на нашем Тргу крај Врбање, у хладовини платана могли да уживају у стварању умјетника. Њих тринаест је сликало и свако од њих је иза себе оставио најмање двије слике.
Сигуран сам да ће Котор Варош у наредним годинама тек да буде препознатљив по својој „Ликовној колонији“ на којој нам могу завидјети и много веће средине. Ова „Ликовна колонија 2019“ је само духовни увод у изузетно вриједан, изузетно користан и изузетно лијеп умјетнички пројекат на који ће Которварошани бити поносни.
Без Горана Чупића свега тога не би било! Горан Чупић потврђује велику мисао нобеловца Иве Андрића који је једном рекао да ће на овом свијету увијек постојати људи који ће стварати нешто што је свима другима од опште користи и задовољства. Горан Чупић је већ постао духовно упориште и уточиште свих которварошана а о његовој и нашој „Ликовној колонији“ ће тек да се прича у наредним годинама.

Чедо Тепић