Цијена нафте у свијету ПАДА, а дистрибутери у Српској ЗАНИЈЕМИЛИ

Цијене нафте на свјетском тржишту су у посљедњих 20-ак дана пале за око 7,5 одсто, што вјероватно неће утицати на домаће тржиште.

Почетком јула америчка референтна нафта WТИ коштала је 73,73 долара за барел у Њујорку, док је цијена сирове сјеверноморске нафте “брент” износила 77,86 долара у Лондону.

Цијене су се до 10. јула кретале на том нивоу, а онда је услиједио велики пад на тржишту.

Данас, три седмице касније, цијена америчке “лаке” нафте WТИ, за испоруку у септембру, кошта 68,93 долара за барел на робној берзи у Њујорку, док је сјеверноморска нафта “брент” за доставу у септембру стала на 74,04 долара на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа.

То значи да је у датом периоду забиљежен пад од 4,8 односно 3,82 долара по барелу, или у распону од 5 до 7,5 одсто.

На наше питање хоће ли, сходно томе, доћи до појефтињења и на нашим бензинским пумпама у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС су одговорили како су заузели став да више не коментаришу цијене горива!

– У посљедње вријеме било је много спинова на штету нафтних дистрибутера због чега је донесена таква одлука – каже за Српскаинфо Зоран Берак, секретар Групације.

Изгледа да на домаћем тржишту, према старом добром обичају, не размишљају о појефтињењу, јер, како често кажу, имају резерви које нису продате.

С друге стране, чим мало порасту цијене нафте у свијету те залихе волшебно нестају и мора се кренути у нову набавку, што доводи до виших цијена.

Подсјетимо, недавно је дошло до протеста грађана због високих цијена, узрокованих примјеном акциза за гориво. На бензинским пумпама је гориво појефтинило за читавих 5 фенинга, али је, када су се страсти смириле, за исти износ поскупило.