Црвени крст обиљежио Међународног дана старијих особа

У оквиру обиљежавања 1. октобра – Међународног дана старијих особа волонтери Црвеног крста посјетили су старачка домаћниства у Ободнику, Масловарама и Котор Варошу и том приликом им уручили хуманитарну помоћ.

Међународни дан старијих особа обиљежава се да би се нагласила важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби. Овај дан је резултат Скупштине УН од 1982. године која је на основу истраживања потреба старих особа сазвала међународну Скупштину о старењу и исте године на Генералној скупштини потписан је интерни план акције обиљежавања Међународног дана старијих. Тада је промовирано 18 принципа који су претворени у политике, практичне програме и активности унутар пет категорија: Независност, Учешће, Брига, Самоиспуњење и Достојанство старих људи.

Fotografija Crveni Krst Kotor Varos.

„Драматично повећање броја старих особа у свијету нам даје обавезу осигурати да друштво континуирано брине о старим особама.Овај дан је прилика да се и гласније проговори о правима људи који чине све већи постотак становништва, а чији су социјални положај и животне прилике често врло тешки, ау неким случајевима испод достојанства човјека. Захваљујемо се волонтерима: Бојани, Елми и Панти на учешћу у акцији“- изјавили су у Црвеном крсту Котор Варош.

Fotografija Crveni Krst Kotor Varos.

Fotografija Crveni Krst Kotor Varos.