Да, ови избори су намјештени?!

Први елемент

Како то каже изборни закон, у своме члану 5.17. о томе да би се гласачки листић прогласио неважећим? Тај став закона каже сљедеће:

ако није испуњен, или је испуњен тако да није могуће са сигурношћу утврдити којој је политичкој странци, коалицији, независном кандидату или листи независних кандидата бирач дао свој глас;

ако су дописана имена кандидата; или

ако је означено више од једне политичке странке, коалиције, независног кандидата или листе независних кандидата; или

ако се на основу ознака, које је бирач дописао на гласачки листић, као што је потпис, може утврдити његов идентитет; или

ако бирач означи гласачки листић на начин другачији од оног који је утврђен у члану 5.14 овог Закона.

И онда вам настане проблем. Знате зашто? Зато што они у бирачким одборима, у највећем броју случајева, врло свјесно, можда и под политичком директивом проглашавају неважећим листићима и оно што јесте и оно што није. Овдје настаје јако важан проблем. Прво, Изборни закон БиХ је темељен на томе да се установи намјера гласача и да то припише као легитиман глас.

Друго, бирачки одбори ово не поштују и све што они сматрају, а ја тврдим да нису довољно образовани по том питању, проглашавају неважећим листићем све и свашта. Ту лежи први дио проблема. Први од њих јесте да чланове бирачких одбора именују политичке странке (мало и трговина), па онда кроз изборну куповину, овладавају бирачким одборима, што им даје прилику да раде свашта нешто. Друго, један значајан број бирачких одбора не ради по Изборном закону БиХ.

Други елемент

Дакле, ако постоји глас на одређеном мјесту (знате оно x на позицији политичке странке ли кандидата) и на том истом гласачком листићу постоји још и исцртан цвјетић или линију са стране, било шта, то не оспорава гласачку намјеру и тај би гласачки листић требао бити важећи. Како то чланови бирачких одбора не знају или неће да знају, онда је цјелокупан бирачки процес на том бирачком мјесту компромитиран и то, видно, на организиран начин.

Односно, врло извјесно, на јако много мјеста се гласачки листићи проглашавају неважећим, од стране бирачких одбора и то потпуно незаконито. Ту настаје озбиљан, јако видан проблем, који ЦИК ради свога интегритета и комодитета, најчешће занемарује и избјегава утврђивање тачности по Изборном закону БиХ.

Ти исти бирачки одбори, под директном су контролом заинтересираних политичких странака, са задатком да учине што већи број неважећих листића, у корист странке која их је ангажирала, а на штету свих супарничких странака.

Да закључимо…

Ових 100.000 неважећих гласачких листића, јасно говори да је неко у намјештању избора добрано пребацио норму и тиме дебело загазио у незаконитост. Гдје је ОСА, гдје је СИПА да заштите законе у овој земљи? Нема их. Веома јасно, они, који то својим акцијама свјесно и планирано производе или проглашавају неважеће гласачке листиће, очито да ово јако добро знају шта раде, па се из тих разлога повинују страначким наредбама и прихватају да, за минималну новчану казну, учине све ове неподопштине, тако што њима неодговарајуће гласачке листиће проглашавају неважећим.

Зато је јако важно да се бројање гласачких листића понови, ручно, и то по свим изборним јединицама, али у складу са члановима 5.14 и 5.17 Изборног закона Босне и Херцеовине, па да гласачи ове земље имају тачну информацију о тачном стању гласања. Не може се баш све прогласити неважећим листићима, иако то бирачки одбори, политички мотивирани, веома извјесно незаконито раде.

И нико да те чланове бирачких одбора и чланове ЦИК-а, позове на кривичну одговорност. То је напад на владавину права и изборни систем Босне и Херцеговине.

На крају, врло отворено питање ЦИК-у: Зашто гласачки листићи нису нумерирани серијским бројевима и за кога радите ви из ЦИК-а?

Још једном размислите да у складу са члановима 5.26. и 5.27 опћинске изборне комисије требају објавити прве прелиминарне резултате избора 24 сата, након затварања бирачких мјеста. Да ли је било баш тако, размислите?

О недостатку нумерирања гласачких листића, серијским бројевима, који би ријешили много шта, да и не говорим.

Аутор: др Славен Ковачевић