Данас је Марковдан

Апостол и јеванђелист Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исуса Христа и аутор другог јеванђеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим.

Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповиједа. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију. У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији. Уморен од незнабожаца, сахрањен је био у Александрији. 828. године његово тијело је украдено од стране млетачких трговаца и преведено у Венецију гдје данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Апостол Марко је писац, по времену писања, другог јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Марковдан

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка – Марковдан 8. маја по Грегоријанском календару. Марковдан се називао „нарочитим празником“ Београда, будући да је слава старе цркве Светог Марка на Палилули, као и нове цркве.