Данас је Васкршњи понедељак

И изишавши брзо из гроба, са страхом и радошћу великом похиташе да јаве ученицима Његовим. А кад иђаху да јаве ученицима Његовим, и гле, срете их Исус говорећи: Радујте се!

А оне приступивши ухватише се за ноге Његове и поклонише му се. Тада им рече Исус: Не бојте се, идите те јавите браћи мојој нека иду у Галилеју, и тамо ће ме видјети.

А док оне иђаху, гле, неки од стражара дођоше у град и јавише првосвештеницима све што се догодило.

А они саставши се са старјешинама учинише вијеће, и дадоше војницима довољно новаца, говорећи: Кажите: ученици његови дођоше ноћу и украдоше га док смо ми спавали…

Васкршњи понедељак је дан након Васкрса и у многим земљама, се слави као државни празник. Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан Свијетле недјеље, а аналогно према календару западних хришћана, други дан у седмици након Васкрса, будући да им је ускрсна недјеља први дан. Васкршњи понедељак се убраја у покретне празнике.

Будући да се Васкрс слави три дана, васкршњи понедељак је други дан славља, и на тај дан се практикују разни обичаји Богослужења на тај дан су иста као и за Васкрс.