Дарко Момић Чкаља : Боље ДНС у власти, него СДС у опозицији

У данима кад се обиљежава годишњица побједе српске војске над аустроугарским региментама у Церској бици пригодно се присјетити ријечи војводе Живојина Мишића да је “један који хоће увијек јачи од двојице који морају”. И ваља запамтити ове ријечи великог српског војсковође.

С друге стране, сигурно да није пригодно иза војводе Мишића цитирати драмски лик попут “друга Курчубића” из популарне серије “Бољи живот” с краја осамдесетих година прошлог вијека која се ових дана репризира на Федералној ТВ, али и ријечи “друга Курчубића” да се “неке драме заврше комедијом, али исто тако и неке трагедије почну смијешно”, у овом случају или прилици и те како имају смисла.

Елем, ријечи великог српског војводе не важе само за војнике, већ и за политичаре, а поготово за начелнике општина, а Курчубићеве имају директне везе са политичком сценом у Котор Варошу која испуњава све предуслове да се назове трагикомичном. Јачи је један који хоће да уради нешто како треба и који зна да лупи шаком од сто када је потребно, него двојица-тројица или петорица који морају да праве труле компромисе и слушају страначке шефове или ванстраначке центре моћи и тајкуне. И зато је војвода Мишић у праву. А ако је случај као у Котор Варошу гдје се у једној од владајућих партија и то оној која је делегирала начелника општине не зна ни ко је страначки шеф, ни ко у тој странци води главну ријеч, онда је јасно и зашто су Курчубићеве ријечи готово пророчке.

Руку на срце, у трци за начелника није било превелике драме, јер је резултат био сасвим извјестан, предвидив и очекиван, али зато постизборни резултати или њихово спровођење свакодневно прелазе из трагедије у комедију или обрнуто. Не зна се гдје престаје драма, а почиње комедија или гдје смијех и подсмијавање прерастају у сузе и подругивање. Како назвати именовања, разрјешења и све остало што се дешава/ло у вези са начелницима одјељења?! Или хаос у Ватрогасном друштву?! Или најсвјежији примјер у вези именовања пројект менаџера?! Тужно или смијешно или и једно и друго?!

Добро, није трагедија све што је под контролом ПДП-а. Дом здравља је више него свијетао примјер тога, али њихова балван коалиција са ДНС-ом пријети да поништи и те свијетле резултате. У сваком случају, кључно питање у которварошкој трагикомедији на које ПДП треба да одговори је да ли је бољи ДНС у власти, него СДС у опозицији?! Нажалост, ономе ко од балвана не види шуму, џаба је постављати ово питање! Балвани, шума, па да, то је то!