“Демостат“: Воде Иванић и Вукота

“У протеклих неколико мјесеци, у јавности Републике Српске појавио се велики број различитих резултата истраживања пред Опште изборе, заказане за 7. октобар.

Сва поменута истраживања пласирана су од стране странака које су тренутно на власти у Републици Српској и њима блиских организација, и сва су имала неколико упадљивих заједничких обиљежја. Свако од објављених истраживања имало је суштинске недостатке, јер негдје није наведена величина узорка, негдје је сакривен период реализације истраживања, а свугдје је недостајао назив истраживачке куће која иза истраживања стоји. Редовно су коришћени звучни епитети попут „реномирана агенција из иностранства“ или „једна међународна организација“, али су прикривани стварни аутори и наручиоци.

Савез за побједу, одлучан да раскрсти са многим лошим праксама које је наметнуо СНСД и његови политички партнери, и у овом сегменту политичког дјеловања приступа другачије.

Стога, јавно саопштавамо резултате истраживања које је, за потребе странака окупљених у Савез за побједу и заједничких кандидата на предстојећим изборима, реализовано у периоду од 14. до 23. августа 2018. године, на репрезентативном узорку од 1.510 испитаника. Истраживање је реализовао београдски „Демостат“, угледна и професионална истраживачка агенција са великим искуством у испитивању јавног мњења. Истраживачким тимом је руководио социолог Срећко Михаиловић.

Према добијеним резултатима, оба заједничка кандидата Савеза за побједу за индивидуалне функције имају озбиљно вођство у односу на своје противкандидате.

Тако је подршка народа Вукоти Говедарици у трци за предсједника Републике Српске за 7% већа у односу на подршку Жељки Цвијановић, док Младен Иванић има 9% предности наспрам Милорада Додика у трци за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

У склопу истог истраживања, утврђено је и да су странке које чине актуелни опозициони блок у предности у односу на коалицију окупљену око СНСД-а и у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске ће имати већину“, наводи се у саопштењу.