Дермал отвара погон у Кнежеву

Фабрика обуће „Дермал“, која у Котор Варошу има више од 500 запослених, ускоро би требало да буде отворен погон и у Кнежеву гдје би до краја године посао могло да добије најмање 100 незапослених становника ове изразито неразвијене општине.

Дуги преговори финализовани су јуче на састанку директора и власника которварошке фабрике Раденка Бубића и начелника општине Кнежево Горана Боројевића.

„С обзиром на то да у Котор Варошу више немамо услова да проширујемо производњу, иако за то имамо велику потребу, одлучили смо да то урадимо у Кнежеву. Погон ће бити смјештен у производну халу која је већ условна због чега ћемо инвестирати само у опрему“,  истакао је Бубић.

Испитивање које је „Дермал“ спровео у Кнежеву показало је да су становници ове општине, која је посљедњих година доживјела привредни колапс и суочена са великим одливом становништва, веома заинтересовани за рад у њиховом погону.

„Уколико се све буде одвијало како треба и како смо планирали у наредне двије године у Кнежеву планирамо да запослимо и до 300 радника“, рекао је Бубић.

У потрази за послом велики број становника Кнежева пронашао је радно мјесто управо у „Дермалу“. Они ће и даље остати у котоварошким погонима, док ће они који буду изабрани за рад у Кнежеву проћи обуку.

„ Радници из Кнежева који раде у нашој фабрици неће бити пребачени у нови погон, јер су нам и даље потребни у сједишту фирме у Котор Варошу“ , истакао је Бубић.

Договорено је да првих педесетак радника, који ће бити изабрани наредних дана, прођу једномјесечну обуку у Котор Варошу, а за њих ће бити обезбијеђен превоз. Крај обуке биће знак за паљење машина и почетак производње обуће у Кнежеву. Боројевић каже да је ово веома важна инвестиција за Кнежево које вапи за сваким радним мјестом.

„Овај погон ће много значити и за становнике и за комплетну општину, јер у Кнежеву годинама није отворено ниједно радно мјесто, а имамо око 2.000 особа на бироу“, рекао је Боројевић.

Додао је да ће општина „Дермалу“ колико год буде могла изаћи у сусрет и да ће тако бити и са другим инвеститорима уколико се одлуче да дођу у Кнежево.

„Вјерујем да је ово почетак успјешнијег периода за Кнежево. Имамо добре планове како бисмо остварили циљеве и напустили друштво изразито неразвијених општина“, казао је Боројевић.

„Дермал“ пласира производе на тржишта десетак земаља, а осим чизама за француску и енглеску војску и америчке ватрогасце, производи намјенску обућу за министарства унутрашњих послова Србије и Црне Горе и за раднике „Електропривреде РС“. Недавно је потписан и уговор са словеначком „Алпином“  за израду модне обуће и обуће за планинарење.

Јубилеј

Фабрика обуће „Дермал“ је у фебруару ове године обиљежила 15 година рада отварањем новог производног погона у сједишту у Котор Варошу у којем ће посао добити нових 150 радника. У изградњу и нову опрему погона који се простире на 2.200 квадратних метара уложено је око 2,5 милиона КМ.

 

Извор: www.glassrpske.com