Дјеца погрбљена и с равним стопалима

Све више дјеце, из годину у годину, има проблема са деформацијама везаним за локомоторни систем и гојазност, показали су систематски прегледи у Бањалуци.

Зора Кременовић, прим. др спец. породичне медицине Дома здравља у Бањалуци, каже да су најучесталији проблеми лоше држање тијела, деформација кичменог стуба, сколиоза, кифоза, деформација стопала, деформација грудног коша, сметње вида и каријес.

„Битно је да дјеца у периоду раста и развоја одржавају правилан положај тијела јер је то онда претпставка да ће се и кичма правилно развијати и да ћемо имати усправан положај, а не погрбљен“, истиче Кременовићева.

Према њеним ријечима, такви проблеми су постојали и раније код дјеце, али се у посљедње вријеме уочава њихов пораст.

„Дјеца неправилно сједе, како у школи тако и код куће, уз то дуго бораве за рачунаром и неконтролисано користе мобилне телефоне и таблете, те се не баве никаквом физичком активношћу“, упозорава Кременовићева.

Она додаје да је физичка активност један од важнијих фактора за правилан развој, али и правилна исхрана без угљених хидрата и брзе хране.

„Приликом прегледа ученика уочили смо да су и школске клупе велики проблем јер нису адекватне за све ученике и нису у сразмјери с узрастом, па тако ученици виших разреда сједе за клупом која је предвиђена за ученике нижих разреда“, наглашава Кременовићева.

Она тврди да су равна стопала још један од проблема који је присутан код великог броја, а да би се стопала развијала правилно потребно је да се хода бос по неравној чврстој подлози.

„Данашњи трендови, који подразумијевају обућу попут тенисица које уопште немају ђонове, патика које имају мекан ђон, балетанке и јапанке, су неки од фактора који повећавају овај проблем“, казала је она те нагласила да је и економски аспект одговоран зашто се све више носи неквалитетна обућа.

Како каже Кременовићева, сметње вида се јављају због неконтролисаног провођења времена за лаптопом, рачунаром и мобилним телефоном, који, осим што штети виду, има и одређени степен зрачења.

„И каријес је више присутан код млађе дјеце, а мање је присутан код одраслих ученика у вишим разредима, јер је код њих већ формирана свијест о одржавању оралном здрављу“, наводи она.

Системтски преглед је битан јер је он превенција да би се на вријеме уочило да је присутан проблем како би се дјеца јавила физијатру, јер сва та корекција кроз физикалне вјежбе доприноси да се кичма доведе у нормално стање.

Како каже, проблем гојазности је такође знатно повећан.

„Када је у питању овај проблем, има одређен број дјеце која су потхрањена, али је то неки мали број, али неадекватна ухрањеност у смислу прекомјерне тјелесне тежине је забиљежена у значајнијем броју. Није још алармантно, али мислим да треба већ и у тој ситуацији преџимати неке кораке да то не доживи експанзију“, каже др Кременовић те додаје да је позадина овог проблема иста као и код свих осталих проблема, а то су мањак активности и неправилна исхрана.

(Независне новине)