Ђоковић свјетски шампион

Међународна тениска федерација (ИТФ) је саопштила да је Новак Ђоковић проглашен за свјетског шампиона у „бијелом спорту“.

 

То признање Ноле је добио шести пут у каријери, чиме је стигао славног Пита Сампраса. У женској конкуренцији побједница је Симона Халеп из Румуније.

– Веома сам почаствован што сам поново постао ИТФ свјетски шампион. Посебно сам поносан на ово признање послије свега што сам у физичком смислу прошао ове године, али је дио мене увијек вјеровао да могу да се вратим на врх. Много ме задовољава и чињеница да сам се придружио Питу Сампрасу овом шестом титулом – рекао је Ђоковић.

ИТФ истиче да је овом наградом заокружена нестварна Новакова година у којој се опоравио од операције лакта, освојио четири титуле, укључујући Вимблдон и УС Опен, а попео се са 22. мјеста АТП листе на прву позицију, са које ће и ући у 2019.

Халепова је први пут добитница поменутог признања, и то након што је дошла до финала Аустралијан опена, а потом први пут у каријери освојила Ролан Гарос. Чак 40 седмица током 2018. провела је на првом мјесту ВТА рангирања.

Ђоковићу и Халеповој, као и најбољима у дублу (Мајк Брајан и Џек Сок у мушкој конкуренцији, одосно Барбора Крејчикова и Катерина Синиакова у женској), затим шинигу Кунеиди, Диеде де Гротовој и Дилану Алкоту као најбољима код тенисера-инвалида, те Ценг Чун Хсину и Клари Бурел као највећим талентима, ИТФ свјетске титуле биће уручене 4. јуна, током Ролан Гароса.