Добила ново име још 2008. године

Документ под називом „Оно што је потребно да Македонци ријеше спор око имена“ датиран је на 29. јул 2008. године и сачувао га је тадашњи амерички амбасадор у Скопљу Жилијен Миловановиц́.

Према том спису, Македонија је била вољна да прихвати име Република Сјеверна Македонија још 2008. године, под условом да то укључује признавање „македонског“ језика и националности.

„Амбасада САД у Скопљу оцјењује да је македонска влада спремна да зарад отварања пута у НАТО и чланство у ЕУ пристане на име Република Сјеверна Македонија у свим међународним организацијама“, наводи се у документу америчке амбасаде у Македонији

Додаје се да би националност и језик требало да задрже придјев „македонски“, али да с тим треба тактички поступати – можда у виду неког анекса или интерног документа УН који неће бити предмет одобравања грчке стране.

Црвена линија је, закључује се у спису, да је Македонији потребна гаранција да ће њихов језик, националност и остало наставити да се називају „македонски“ а не „сјеверно-македонски“.

Документ америчке амбасаде показује да се преговарачки циљеви Македоније у протеклој деценији нису много промијенили и да су у одређеној мјери постигнути у договору са Грчком у јуну ове године, наводе грчки медији