Додијељени кључеви три стана за породице ратних војних инвалида

Данас су у Котор Варошу министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и начелник Општине Котор Варош Зденко Сакан у оквиру програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, а према конкурсу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите из 2008. године, уручили рјешења и кључеве станова за три породице ратних војних инвалида.

Предајемо данас ову зграду корисницима, нажалост један нам је корисник у међувремену преминуо, тако да данас додјељујемо три стана од укупно пет станова у овој згради. У ову зграду је уложено 185 000 КМ, од тог износа Општина Котор Варош је уложила 20%, кроз додјелу земљишта и израду потребне документације и инфраструктуре, то све је укупно око 37 000 КМ. Када је у питању укупно улагање за збрињавање породица погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије у Котор Варошу је збринуто 175 корисника, од чега 66 кроз стамбене јединице и 109 кроз неповратна новчана средства“, рекао је министар Савановић.

У оквиру програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и РВИ до сада је збринуто  укупно  8220 корисника  у Републици Српској од тога је урађено 3320 стамбених јединица и 4902 корисника су збринути кроз неповратне новчане помоћи. Општина Котор Варош је дала свој пуни допринос у реализацији овог веома значајног програма за рјешаваење стамбеног проблема породица погинулих бораца и РВИ.

Општина Котор Варош је допринијела да данас наша три суграђанина из категорије ратних војних инвалида и њихове породице добију смјештај. Општина је заједно са Владом Републике Српске и Борачком организацијом уложила средства за изградњу ове зграде. Допринос општине се огледава у додјели грађевинског земљишта и грађевинске дозволе, уз плаћање свих комуналија и потребних такси. Ми смо на тај начин заједно са надлежним министарством дали свој допринос и показали наш однос према ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца“, истакао је Зденко Сакан, начелник Општине Котор Варош.

Станови су додијељени лицима која се налазе на коначној ранг-листи стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида утврђеној 2010. године, а то су: Стјепан Трифковић, Нико Марић и Миодраг Шемић, ратни војни инвалиди четврте категорије.

Данас је мој најсрећнији дан. Захвалио бих се Влади Републике Српске,  Општини Котор Варош и нашем Начелнику што су ми омогућили да добијем овај стан имајући у виду да нисам имао рјешено стамбено питање, становао сам до сада као подстанар. Рјешио сам један велики проблем,  а сада идем и на проширење породице“, рекао је Стјепан Трифковић, ратни војни инвалид.

Стамбена зграда са 5 станова, која је добила употребну дозволу у фебруару мјесецу ове године, изграђена је заједничким учешћем Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Репубике Српске и општине Котор Варош за потребе смјештаја породица погинулих бораца и ратних војних инвалида са статусом од прве до четврте категорије. Радови на изградњи вишепородичног стамбеног објекта су почели 2014. године, а извођач радова било је предузеће ГРАТОД Бања Лука.