Додик запријетио Шњеготи – оставка или смјена, опозиција пријети напуштањем Скупштине

Поднеси оставку или ћемо те смијенити, Душку Шњеготи јасно је поручено након састанка лидера владајуће коалиције. Милорад Додик је главном ревизору дао црвено свјетло и каже да више нема поправног.

Додик је рад главног ревизора назвао политичком злоупотребом.

“Имајући у виду политичку злоупотребу главне службе за ревизију и главне ревизије, који покушава да различитим тенденциозним информацијама доведе јавност у заблуду око одређених чињеница, биће покренут поступак његове смјене и смјене тог тима. Нема преиспитивања – биће смијењен. Боље би му било и ја га позивам да поднесе оставку, иначе ћемо га смјенити”, рекао је предсједник Републике Српске Милорад.

На помен о оставци, Душко Шњегота за АТВ каже да не жели на прву да коментарише тако озбиљно питање. Током дана, за поједине медије ипак је рекао да остаје при свему што је написао у ревизорском извјештају о стању у буџету Срспке – који је наљутио, прво министра финансија, а затим и комплетну владајућу коалицију.

“Читав концепт је доста широк, има различитих нивоа, али у сваком случају ради се о уходаним стандардима који се примјењују у читавом свијету”, навео је Шњегота.

То је напад на Републику Српску, као из топа одговарају из опозиције. Немој да подносиш оставку, пориучују у глас главном ревизору. Бранислав Бореновић тврди да на сцени напад на једину, како каже, слободну институцију која није под утицајем власти у Српској. И док из СДС-а стиже жестока реакција, НДП-ов Драган Чавић нуди потез више.

“Уколико се то појави на дневном реду у Народној скупштини, смјена господина Шњеготе, да напустимо парламент и да се у њега не враћамо до избора. Ако не буде јасног одговора наших партнера у опозицији по овом питању, јасно и отворено, укључујући и напуштање НСРС, уколико се овакве ствари ставе на дневни ред. Ми више нећемо бити саставни дио опозиције”, рекао је лидер НДП-а Драган Чавић.

“Ја сам спреман у том Парламенту, заједно са свим својим колегама, да се побијем јер овдје се изгледа неће ствари рјешавати ако се добро не потучемо у Народној скупштини па ко буде јачи, нека смијени господина Шњеготу. Да ли се можете побити са свима јер чини се да они ипак имају владајућу већину? – Ма не бојимо се ми Милорада Додика и његових пулена, кога да се бојимо? Ја не видим како другачије да зауставимо ерозију коју човјек прави него да се боримо у Парламенту на сваки могући начин”, рекао је лидер СДС-а Вукота Говедарица.

Након објаве консолидованог извјештаја за кориснике буџета у прошлој години, министар финансија је осуо паљбу против главног ревизора, уз оптужбе да уцјењује Владу. Интересантно је да је Душко Шњегота Тегелтијин бивши сарадник и да је у Главну службу дошао као помоћник министра финансија.

А исто тако, баш ова скупштинска већина која хоће да га смијени управо је изгласала његово именовање на мјесто главног ревизора. ATV