ДОKТОР БОРО ШKЕЉИЋ : НАШИ KОРИСНИЦИ ДОБИЈАЈУ НАЈБОЉУ МОГУЋУ УСЛУГУ

Окружен боровом шумом некадашњи мотел „Омар“ данас је преуређен у Дом за старија лица ,,Др Шкељић”. Својевремено је у овом дому боравио и сам Јосип Броз Тито за кога је у мотелу уређен посебан апартман. У непосредној близини мотела налази се шумски резерват „Омар“ који је основан 1964. године као резерват природних пређела за одмор и рекреацију, на површини од 97 ха. Главна вриједност резервата су стољетна стабла смрче и неколико заштићених извора. Извори и стољетна стабла налазе се и у дворишту мотела а сада Дома за старија лица „Др Шкељић“ гђе се на површини од скоро 20 дулума налазе и стазе за шетњу и клупе за одмор.

По просторним и смјештајним капацитетима и квалитету услуге овај дом се сврстава међу прва три дома у Републици Српској. Успјешно се боре са епидемијом корона вируса јер су један од ријетких домова у које није продро корона вирус захваљујући превентивним мјерама које примјењују. За постигнуте резултате недавно су добили медаљу заслуга за народ од Предсједника Републике Српске.

Kада би неко бирао гдје да доживи дубоку старост и да се надише чистог ваздуха без сумње одабрао би Kнежево које због свог природног положаја постаје оаза за старије особе у БиХ. Шумовите висоравни Kнежева нису још системски искориштене за туризам али се изградњом домова за старија лица чине почетни кораци који воде ка развоју општине. На челу дома налази се некадашњи начелник општине Kнежево доктор Боро Шкељић којем грађани вјерују јер су га неколико пута бирали за првог човјека општине али и као доктору који је свој живот посветио лијечењу суграђана.

,,Адаптирали смо мотел како би корисници добили најбољу могућу услугу. Имамо 50 двокреветних соба са посебним купатилима за сваку собу, просторију за друштвени живот а поред мене лично о корисницима се брину искусни и обучени радници“ – изјавио је за наш портал Боро Шкељић, власник дома. У овом дому некад у шали знају рећи да корисници добију услугу као што је Тито некад уживао на пропутовању кроз ове крајеве. И заиста у овој установи дају све од себе како би услови били што бољи, недавно су инвестирали у лифт око 40 000 KМ а храну за кориснике обезбјеђују из поузданих извора а један дио хране доктор Шкељић чак производи на властитом имању у селу Имљани. Он каже да су уштипци и кајмак, односно домаћа храна нешто чиме се поносе и што сигурно нема сваки дом.

Доктора Шкељића смо питали да нам прокоментарише недавне медијске текстове који су у лошем контексту помињали дом за старија лица који води. Рекао нам је да је позвао те новинаре који ружно пишу о њему да посјете дом и лично се увјере и да редовно имају инспекцијске контроле које контролишу услове боравка.

,,Ти текстови су наручени од установа које се баве истом дјелатношћу и то је њихов начин борбе за кориснике. Не осврћемо се на њих и настављамо даље да радимо јер они који пишу али и они који наручују такве текстове не желе добро ни мени ни станарима Дома ни Kнежевљанима. У свакодневној сам комуникацији са корисницима и радницима Дома и све захтјеве решавамо договором а мислим да свако треба да гради свој пут на својим успјесима а не причајући лоше о другима“ – изјавио је Боро Шкељић.

Једна од корисница дома је и Алекић Седина, која је преко Центра за социјални рад Kотор Варош смјештена у Дом за дјецу и одрасле са потешкоћама у развоју у Фојници у Федерацији БиХ. Њена мајка је контактирала и посјетила Дом ,,Др Шкељић“ да би се договорила о смјештају и условима које пружа, са доктором Бором Шкељићем је разгледала просторије у којима бораве корисници и одлучила да премјести своју кћерку у овај дом.

,,Нисам била у потпуности задовољна условима у Фојници и како су водили бригу о мојој кћерки. У Kнежеву ми је ближе ради посјета али и услови су много бољи. Од августа 2020. године моје кћерка борави у дому и јако смо задовољне третманом, храном, његом и бригом коју добијамо у Kнежеву“ – изјавила је Алекић Решада која се захвалила Центру за социјални рад Kотор Варош и колективу Дома за старија лица и великом човјеку доктору Бори Шкељићу.

До Дома у Kнежеву сада се стиже новом савременом саобраћајницом Kотор Варош – Kнежево и посјетити их можете сваки дан како би лично договорили сарадњу. Kонтакт особа је Младенко Стојановић а контактирати га можете на број телефона : 065 612 330, е-маил адресу :mladenko_stojanovic@hotmail.com а детаљније информације можете пронаћи на њиховој званичној интернет (http://staracki.rs.ba/) и фејзбук (https://www.facebook.com/Staracki-DOM-Dr-Skeljic-269652100316010/) страници.