Доктори одлазе: Ко ће нас лијечити

Одлазак медицинског кадра из Републике Српске је константан. Синдикат доктора медицине тврди да је вријеме за узбуну, док из ресорног Министарства поручују да ситуација није алармантна. шта кажу пацијенти?

 

Здравство Републике Српске нападају вируси са свих страна. Најопаснији је, чини се, онај који се зове одлазак љекара. Са одласком доктора специјалиста почело је да се лицитира. Струковни синдикат доктора медицине тврди да је у последњих мјесец и по дана Српску напустило 53 љекара.

Ресорно Министарство има друге информације. Према подацима које су добили од свих здравствених установа за цијелу прошлу годину, радни однос је престао за 61 доктора и 175 медицинских техничара.

„шта је са оним људима којима су директори дали неплаћено, а који су отишли у иностранство? Њих има велики број, који чак превазилази ону цифру коју смо ми рекли“, истиче предсједник Синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић.

Тражи се хитна акција, али и реакција. Углавном се све заврши на констатацији да је неопходно пронаћи рјешење. За сада га нема, као ни јединствене базе података о одласку. Ипак, из Министарства поручују да разлога за панику нема. Подаци са терена, кажу, нису алармантни.

„Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и овом приликом, а на основу релевантних података из здравствених установа, указује на чињеницу да није забиљежен одлазак кадра из наших здравствених установа у мјери у којој би на било који начин угрозио рад наших установа, нити су директори здравствених установа икада упозоравали да је због одласка кадра угрожен рад иједне клинике или амбуланте.“

Рад можда није угрожен, али непобитна је чињеница да је одлазак медицинског кадра константан. Универзитетски клинички центар Републике Српске у претходна два мјесеца напустила су четири доктора. За већину љекара и медицинских техничара који су отишли, надлежни не знају гђе су наставили каријеру. Њемачка се за сада показала као златни рудник.

Разлози за одлазак медицинског кадра су увијек исти. Мале плате и лоши услови рада. Пацијенти се плаше да кроз неколико година неће имати ко да нас лијечи.

И Србија се суочава са проблемом одласка љекара. Међутум, тамошњи пацијенти кажу да је ситуација у односу на Српску боља.

Плата сестре у Српској је око 500 марака, у Србији 700, а у Словенији 1600 марака. У Аустрији и Њемачкој исто толико, али евра. Само поређење плате довољно говори колико они који одлучују о свему улажу у одлазак медицинара у иностранство.