Došao dan odluke za Ljubiju

U današnjem nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, poslanici treba da se izjasne o vladinoj odluci o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude „LJubija“ „Izrael investment grupi“, takođe, saznaćemo hoće li i koliko biti novih papaka. Da li će vladina odluka dobiti saglasnost skupštine za prodaju rudnika Ljubija IIG, koja nema tradiciju u obavljanju rudarskih poslova. Dan odluke je došao!

Još uvijek nije poznato da li postoji skupštinska većina koja će podržati vladinu odluku o prodaji državnog kapitala u RŽR Ljubija. Iako su rekli da neće povući odluku o prodaji „Ljubije“, ta mogućnost za vladu još uvijek je otvorena i to će za njih biti „spasonosno“ rješenje ukoliko nisu sigurni da imaju dovoljan broj ruku u parlamentu Republike Srpske.

Skupštinski odbor za privredu, nakon provedene javne rasprave, vladu je pozvao da povuče tu tačku dnevnog reda.

Međutim, zadnjih dana se puno priča i piše da vlast „kupuje“ poslanike koji će podržati to, jer su poslanici DNS, koji su zajedno sa SNSD-om i socijalistima u vladi, još ranije najavili da neće podržati ovu vladinu odluku.

Za njih je kao i za opozicione stranke ovo neozbiljna ponuda, jer se, po njima radi, o krajnje sumnjivom kupcu.  Za Milorada Dodika i SNSD Israel Investment Grupa je ozbiljna firma i od dobijenih para namjerava da „poveća penzije i isplati podsticaje poljoprivrednicima“ Tvrdi se da je suosnivač kompanije Evgenij Zotov, a registrovana je na karipskom otoku Domiinika, off-shore utočištu i adresom koja se čak navodi i u Panamskim papirima.

Prema nekim izvorima, pored vlasti poslanike „obrađuje“ i sam Evgenij Zotov. Da li je napravljena računica i sklopljena skupštinska većina od „papaka“ i ima li ih još znaće se vrlo brzo.

Poznato je i da se ovoj odluci žestoko protive i radnici  „Arselor Mitala“ iz Prijedora, koji su najavili nove proteste kako bi spriječili poslanike da dignu ruke za vladinu odluku.

„Izrael investment grupi“ (IIG) za akcije Rudnika željezne rude „Ljubija“ nudi 92 miliona KM, dok Arselor Mital daje 62 miliona KM.

Po jednima skupštinska većina, bez DNS, je već sklopljena, dok drugi izvori tvrde da još nije sve gotovo i da se može desiti i povlačenje sporne odluke.

Tipuje se na poslanike Domovine, ne sve, kao i na bivše i sadašnje poslanike u opoziciji.

Nekoliko poslanika, koji su izabrani na listama opozicionih stranaka, neće da se izjasne javno, iako vlast tipuje na njih, da li podržavaju ili ne vladinu odluku o prodaji rudnika Ljubija.

Radi se o poslanicima Nenadu Stevandiću, Slavku Dunjiu, Iliji Stevančević, Vojinu Mitrović, Zlatku Maksimoviću, Simani Žakuli…

Za podršku vladinoj odluci potrebno je najmanje da glasa 42 od 83 poslanika, koliko ih broji Narodna skupština Republike Srpske.

Za sada je sigurno da će 29 poslanika SNSD i pet socijalista podržati odluku, ostali, narodski rečeno, utvrđuju pazar.

Biće ovo ne sumnjivo i test proba za odnose u vladajućoj koaliciji, posebno između DNS-a i SNSD-a, ali i za incijativu o pokretanju smjene vlade Republike Srpske, koju su juče uputili iz Saveza za promjene.