“Дошао је крај Милораду Додику“

Откад је вишепартијског система у Републици Српској, нисмо видјели оволико пријетњи и нервозе, оволико увреда и напада као што их ових дана показује и упућује одлазећа власт.

Додуше, навикао је овдашњи народ да се предсједник владајуће партије и његови носачи скута понашају бахато, некултурно, да блате образ Републике Српске на сваком кораку.

Народ је навикао и да троше државни новац као да је њихов, да хеликоптерима купљеним од народних пара путују на страначке трибине и возе пјеваљке у њима.

Навикао је народ и да се предсједник највеће партије обрачунава са новинарима који „превише питају“, да им забрањује да постављају питања, псује, јавно им пријети и ставља мете на леђа.

Да су му кумови доказани пљачкаши државе, а најближи сарадници на црним листама.

На све је то народ навикао.

Али има нешто што грађани Републике Српске, све досад, нису доживјели. Нешто ново. Милорад Додик је почео да упућује отворене пријетње свом народу.

Наиме, на предизборној трибини СНСД-а одржаној средином септембра у бањалучком насељу Паприковац, Додик је изјавио сљедеће:

„Крајем идуће седмице пензионери с најнижим пензијама ће добити по 100 марака, они са средњим пензијама по 50 КМ, а они с највишим пензијама по 30 КМ једнократне помоћи. Да се мало припреме за зиму и да могу доћи на изборе и гласати за нас“.

Као да то само по себи није довољно срамотно, Додик је, након само неколико дана, скандалозну изјаву поновио, уз додатак „ако случајно не гласате, ми ћемо ми ћемо новац онда вратити“, која је изазвала смијех окупљених.

И на предизборној трибини у Гацку, предсједник СНСД-а је запријетио окупљенима.

„Немој ко случајно ко је запослен у Гацку да гласа за Говедарицу и СДС. Избацићемо вас с посла! А вас молим кога ви видите да гласа, само ми јавите, ја ћу га избацити, не треба он… Директоре, немој бити тако озбиљан. Ја ти веома одговорно кажем. Нећу више да их гледам“, рекао је Додик и поново добио усиљен аплауз високих функционера СНСД-а.

Јасно је зашто се Додик понаша овако, зашто је оволико нервозан и зашто сваким даном све више галами у празно.

Свјестан је да му народ не не вјерује ни ријеч. Схватио је да га Република Српска не жели и да 7. октобра губи власт. Зато се, као и сваки дављеник, панично хвата за оно што му је преостало: увреде, уцјене и пријетње.

Али неће упалити. Јер видите, постоји једна ствар коју Срби никада нису подносили. Историја потврђује да су увијек они који су српском народу пријетили – само у њему пробудили пркос.

Да се ријешимо лоших навика, потребна нам је само – одлука.

Дјеца се одвикну од цуцлања прста, људи престану да конзумирају цигарете и једу масну храну, престану да пију алкохол. Тако ће бити и са Милорадом Додиком, некада „дашком свјежег вјетра на Балкану“, како га је својевремено називала његова пријатељица Медлин Олбрајт, а сада – нашом најгором навиком.

Република Српска 7. октобра коначно окреће нови лист и рјешава се својих порока.

Као што смо већ рекли: потребна је само – одлука.

А народ је, чини се, већ одлучио.

Нина Букејловић

предсједница Актива младих СДС