Др Неле Карајлић гост Котор Вароша: промоција романа „Солунска 28“

Музичар, композитор, глумац и у посљедње вријеме доминантно писац Ненад Јанковић познатији као др Неле Карајлић стиже у Котор Варош гдје ће промовисати своју нову књигу „Солунска 28“.

За долазак сјајног аутора и непревазиђеног шоумена заслужна је Народна библиотека Котор Варош која ће огвај догађај поклонити Которварошанима поводом Дана општине – 24. априла.

– Уз много напора успјели смо договорити долазак познатог аутора у наш град, а у прилог нам је ишла чињеница да је и библиотека у Теслићу била заитересована да га угости. Са задовољством могу да најавим да ће др Неле Карајлић у Котор Варошу гостовати 25. априла, а промоција ће бити одржана у кино-сали – рекла је директорица Народне библиотеке Котор Варош Бојана Васић.

Књига “Солунска 28” говори о београдској кући у Солунској улици изграђеној крајем 19. вијека која је дијелила судбину цијелог града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку – ратове, промјене друштвених и система вриједности и начина размишљања.

Аутор је раније говорио да је мотивацију за роман нашао када је прије 20 и кусур година дошао у Београд са породицом и 250 марака у џепу, тражећи да изнајми стан те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу у Солунској 28.

– Када сам сазнао причу о тој кући и да је мој отац ту био два пута, оба пута као избјеглица, 1941. и 1992. године, стојећи испред те куће обећао сам јој да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио. А и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило – рекао је др Неле Карајлић на једој од промоција.

Др Неле Карајлић је 2014. године написао аутобиографију “Фајронт у Сарајеву”, а аутор је и књиге “ФБИ – Досије Тесла”, крими-приче у стиху, по којој је 2016. изведен позоришни мултимедијални перформанс у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Током осамдесетих година прошлог вијека Неле је био познат као фронтмен сарајевске групе “Забрањено пушење” и глумац и писац у популарној телевизијској серији “Топ листа надреалиста”.