Драстичан раст броја пацијената који су промјенили педијатра и гинеколога.

Право да једном годишње промијене породичног љекара у Српској у јесен искористи око један и по до два одсто регистрованих пацијената.

По подацима Фонда здравственог осигурања РС, прошле године је то, у редовном термину за промјену љекара, урадило 25.890 осигураника, што је за 7.420 пацијената више него у 2016. години. Највише промјена било је у Бијељини, а затим Добоју, Српцу, Бањалуци и Прњавору. Још драстичнији је раст броја оних који су промијенили педијатра и гинеколога – троструко више за годину дана.

– Љекара специјалисту у 2017. години промијенило је у редовном термину 12.116 осигураника, а у 2016. години 4.200 осигураника – наводе из Фонда, подсјећајући да од октобра до краја децембра пацијенти сваке године могу једноставно да промијене одабране љекаре, без обавезе да то оправдају, па због тога они не знају њихове разлоге за промјену.

Пацијенти кажу, ипак, да је најчешћи разлог то што се дуго чека на прегледе, јер многи љекари имају превише пацијената, а поједини су незадовољни и услугом.
У Удружењу доктора породичне медицине РС истичу да је два одсто прихватљив проценат промјена, те да има незадовољних пацијената, али да је битно да не постоје велики системски проблеми.

– Најчешћи су то проблеми са заказивањем термина и слично. Још имамо домова здравља који нису добро припремљени за рад, у смислу да немају ни довољно извршилаца, нити добро организован рад у смјенама, па ни довољно телефонских линија – каже предсједник Удружења Драшко Купрешак.

И љекари у овом удружењу су условно задовољни тиме како функционише породична медицина.

– Темељи су постављени, доста је и уложено у опрему и специјализације, али остало је још много суштинског посла да бисмо заокружили систем – каже он.

Одабраног доктора је могуће промијенити и мимо редовног периода, али се то много рјеђе дешава. Процедура је и доста компликованија, јер је тада потребно имати оправдан разлог за такву промјену, наводе из Фонда.

– Ако осигураници љекара мијењају мимо редовног периода, то је обично због промјене мјеста пребивалишта, дужег одсуства љекара због одласка на боловање, специјализације и слично, престанка рада изабраног доктора и слично – наводе у Фонду.