Eksploatacija šume uništila sav rasad Ikre u ribnjaku „Luka“ Šiprage

Predstavnici ribnjaka „Luka“ iz Šipraga kod Kotor Varoša tvrde da im je Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ nanijelo veliku štetu eksploatacijom šume na području Antolovskog potoka.

Direktor ribnjaka „Luka“ Marija Milanović ističe da spor sa kotorvaroškim gazdinstvom traje od prošle godine, te da je u utorak ponovo na teren izlazila republička inspekcija,  predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali i čelnici „Šuma RS“.

– Ponovo smo im ukazali na nepravilnosti i štetu koju smo pretrpjeli sječom šume od strane ŠG „Vrbanja“. Eksploatacija šume na odjelu 77, odnosno na području Antolovskog potoka, počela je prošle godine. O tome nas nisu obavijestili iako su trebali, a sječa šume je u velikoj mjeri zamutila vodu u ribnjaku. Nakon što smo načuli šta smjeraju, tražili smo sastanak sa upravom ŠG „Vrbanja“ i tada su nam poručili da će, ako im pošaljemo inspekciju, uzvratiti istom mjerom – kazala je Milanovićeva.

Svaki dan su, dodaje, slali dopise i upozoravali na propuste.

– Tražili smo i vještačenje kojim je utvrđeno da smo pretrpjeli štetu od oko 23.000 maraka, a od toga je 15.000 direktne štete u ribnjaku. Sav rasad ikre smo morali uništiti, jer je zbog zamućene vode i ostalih nepravilnosti pri eksploataciji šume obolio i nije bio ispravan. Gubimo poslovne partnere zbog njihovog nesavjesnog ponašanja. Štetu su pretrpjeli i drugi ribnjaci – kazala je Milanovićeva.

Milanovićeva je na svom facebook profilu objavili slike sa kojih se jasno vidi šteta koju trpe zbog, kako je navela za „Glas Srpske“, štete koju im prouzrokuje ŠG „Vrbanja“.

Predstavnici Sportskog ribolovnog društva „Golubić“ iz Kotor Varoša takođe ističu da ŠG „Vrbanja“ sječom šume uništava Vrbanju i potoke u ovoj opštini.

– Niko ne kontroliše sječu šume i njeno izvlačenje. Na Vrbanji već godinama nema kupača, a kamoli da ima ribolova. Ova rijeka postala je otpadni i kanalizacioni kanal. Tražili smo da bar vikendom ne izvlače šumu preko rijeka i potoka. Niko neće da kontroliše uništavanje prirodnih bogatstava – kazao je predsjednik Upravnog odbora  „Golubića“ Petko Krčić.