Ekstremne temperature i narednih dana

Zbog visokih temperatura koje će narednih dana iznositi i do 43 stepena Celzijusa, ljekari preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče aktivnosti napolju na jutarnje i večernje sate i da izbjegavaju sunce od 10 do 17 časova. Prema najavama meteorologa, i u narednim danima temperature će rasti preko 40 stepeni. Crveni alarm je upaljen.

Bez obzira na crveno upozorenje – na gradilištima nema posustajanja. Mašine u pogonu. Radnici rade punom parom. Na paklenu vrućinu su, kažu, navikli. One koje smo zatekli na građevini kažu da nemaju mnogo izbora jer od nečeg moraju da žive. Pred kameru ne smiju jer su pod budnim okom šefova.

U zakonodavstvu Srpske nisu propisani uslovi rada na otvorenom u nepovoljnim vremenskim uslovima, odnosno pri kojim temperaturama bi poslodavci trebalo da obustave radove, pa je mnogo onih koji moraju da rade na suncu jer drugog izbora, nažalost, nemaju.

Crveni, narandžasti ili bilo koji drugi meteoalarm ne znače ništa za poslodavce. Ministarstvo apeluje na poslodavce da izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika. I iz sindikata stiže apel, smanjiti radno vrijeme radnika na otvorenom.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, mišljenja je da su radnici u realnom sektoru diskriminisani u odnosu na sve ostale radnike. „Nemaju kolektivne ugovore niti redovne plate a i te što primaju pitanje je kad dobijaju i pitanje je da li je i radno vrijeme osam ili deset, dvanaest sati. Ne znam koliko je radno vrijeme, pogotovo sada na ovim vrućinama. Bilo bi dobro da se uvede vanredno stanje, bar u periodu kad je vrućina da ljudi na otvorenom ne mogu raditi“, kaže Belenzada.

Građani širom Srpske pronalaze razne načine za spas od toplotnog talasa.

„Tražimo hlada…šta bi drugo“, kaže jedna Banjalučanka. Druga dodaje uz malo lubenice, pijemo vode i tako se u hladovini rashlađujemo…

Ima i onih koji kažu da im je ljeto dobro jer zimu ne podnose…

Prema najavama meteorologa, i u narednim danima temperature će rasti. U srijedu i četvrtak temperatura će dostići 40 stepeni, u petak  će biti 41 stepen, dok će u subotu i nedjelju živa u termometru dostići čak 43 stepena Celzijusa.