Fakulteti u Srpskoj ostaju bez studenata

Od 2009. broj maturanata u Srpskoj je smanjen za trećinu, fakulteti se bore za svakog studenta, a najbolji odlaze u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu.

Ako je suditi po rezultatima prvog upisnog roka na Univerzitetu u Banjaluci, amfiteatri u RS bi ove jeseni mogli ostati poluprazni. Gotovo polovina od oko 3.000 mjesta za brucoše ostala je nepopunjena.

Slobodnih mjesta ima na svim fakultetima, pa i na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom, što je ranijih godina bilo nezamislivo. Za studente se bore i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i privatni fakulteti, koji brucoše mame modernim smerovima i školarinama na rate.

Zbog pada nataliteta, maturanata je iz godine u godinu sve manje. U Srpskoj je u maju srednje škole završilo 10.300 učenika, što je za gotovo 5.000 manje nego prije osam godina, kada je maturiralo 15.164 đaka, piše „EuroBlic“.

Ako se uzme u obzir da je 1.389 ovogodišnjih maturanata završilo zanate, te da ni svih 8.912 njihovih vršnjaka sa diplomom gimnazija i četvorogodišnjih škola neće na studije, plan da se na javne i privatne fakultete u RS upiše oko 8.000 brucoša je nerealan, tvrdi Strain Posavljak, prorektor za nastavu na banjalučkom Univerzitetu.

„Mesta ima uglavnom za samofinasirajuće studente, ali to ne znači da ćemo u drugom roku upisati sve koji su ostali “ispod crte”. Bolje je da školujemo manje kvalitetnih kadrova, nego da serijski proizvodimo prosječne“, rekao je Posavljak za „EuroBlic“.

Katastrofalna demografska situacija je veliki, ali ne i jedini problem, ocjenjuje Mladen Mirosavljević, direktor Banjaluka Koledža.

„Mladi se pitaju čemu studirati kada se posao ovdje može dobiti samo uz pomoć trikova, koji nemaju mnogo veze sa stručnošću. Zbog toga veliki broj maturanata odlazi na studije u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu“, kaže Mirosavljević.

Dodaje da visoko školstvo u RS “umire”, ali da se sva priča o kvalitetu obrazovanja, kao strateškom problemu nacije, svela na “rivalitet između javnih i privatnih univerziteta”.

Studiranje u RS nije opcija

O tom rivalitetu odlikaši ne razmišljaju, jer za mnoge od njih studiranje u RS “nije opcija”. Uz maturante iz istočnog dijela Srpske, koji tradicionalno studiraju u Beogradu, među studentima iz svih krajeva Srpske sve su popularniji Novi Sad, Beč, Grac i njemački univerziteti.

„Upisaću Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, pa ću se prebaciti u Beč. Dvoje mojih kolega iz generacije su upisali medicinu i elektrotehniku u Novom Sadu, jedan odlazi u Njemačku, drugi u Grac. Najmanje će nas ostati u Banjaluci“, kaže maturant iz Banjaluke sa međunarodnom IB diplomom.

Kaže da mladima koji govore strane jezike i ne boje se učenja nije problem da se izbore za stipendije, ili da tokom studija rade, a u inostranstvu imaju više prilike za to nego u RS.

Profesor Posavljak dodaje da je razumljivo da mladi teže da, uz kvalitetno obrazovanje, tokom studija “prođu i školu života”.

„Dio tog iskustva su i opera, i kafana, i veliki kulturni i sportski događaji, a Beč i Beograd ipak na tom planu nude mnogo više nego Banjaluka ili Pale“, kaže Posavljak.

Anđela Vračar, jedna od najboljih maturatkinja banjalučke Katoličke gimnazije, upisala je Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

„Odlučila sam tako jer smjer koji sam izabrala, biohemijsko inženjerstvo, ne postoji u RS. Prethodno sam položila prijemni i na banjalučkom Tehološkom fakultetu, ali kad sam prošla u Novom Sadu i kad sam došla po dokumenta, službenik na šalteru mi je, napola u šali, rekao da i treba da idem jer ovdje nemam nikakvu perspektivu“, kaže Anđela.

Foto: BLLIVE