Фонд ПИО РС ради на увођењу идентификационих докумената

Пензионерска популација у РС ће у наредном периоду, када буде реализована идеја увођења идентификационих картица за пензионере, имати на основу тога бројне попусте и погодности, потврђено је у Фонду пензионо-инвалидског осигурања РС.

Наиме, Фонд ПИО РС, ослањајући се на позитивна искуства Фонда ПИО Србије, сматра да би увођење идентификационих картица за пензионере у РС било корисно те ће у наредном периоду бити донесена коначна одлука у том погледу.

“Ова картица превасходно служи да помогне у побољшању материјалног положаја пензионера, у смислу да служи за остваривање различитих попуста и других бенефита код куповине робе и услуга код великих трговинских ланаца, бањског лијечења, путовања, превоза и других погодности”, наводе у Фонду.

Истакли су да би уз помоћ ове картице пензионери погодности могли остваривати не само на нивоу већих привредних субјеката, него и на нивоу локалне заједнице.

“Сам појам идентификациона картица потврђује да се ради о документу помоћу којег се поуздано може идентификовати корисник права на пензију, при чему не мора користити други документе попут личне карте, чека за пензију и других докумената”, истичу у Фонду.

Додали су да су, да би се донијела коначна одлука о овим картицама, потребни сарадња и прихватање и од других субјеката, као што су Привредна комора РС и друге релевантне институције у овом случају.

Нагласили су да ове картице у Србији садрже специфичан број, при чему су лични подаци корисника заштићени и нису садржани на самој картици.

“Једна од функција ових идентификационих картица је и да олакша саму идентификацију корисника, како се не би морали користити други идентификациони документи”, казали су у Фонду.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, казао је да би ове картице много значиле за пензионере у РС.

“Путем ове картице пензионери би могли остваривати повластице у љечилиштима, саобраћају, у финансијским и другим трансакцијама и у глобалу у цијелом једном сплету погодности за пензионере”, истакао је Ракуљ.

Нагласио је да се у одређеним ситуацијама пензионерима траже многобројни документи, попут родног листа, рјешења о пензионисању или чека пензије, те да би употреба ове картице све ово олакшала, јер би се користила као документ идентификације.

“Та картица би била универзална на сваком мјесту, гдје год се отвара нека могућност за пензионере. Сви подаци о пензионерима би били похрањени на једном мјесту и увијек би се могли исконтролисати подаци о пензионерима”, истиче Ракуљ те додаје да би ово значило побољшање квалитета живота пензионера и поједностављење одређених процедура.