Formula za rušenje vlade RS

“Kombinacija koja je srušila prodaju RŽR-a dobitna je formula za rušenje Vlade”, slavodobitno poručuju u Savezu za promjene. Dobili su dodatni vjetar u leđa, jer se pokazalo da sa DNS-om i Domovinom mogu da okupe većinu od 43 poslanika.

Ima li konkretno obećanje da će tako biti i 31. maja, još ne otkriva Dragan Čavić, koji se jedini iz opozicije juče sastao sa predsjednikom DNS-a. Marku Paviću priredio je srdačan doček iako su baš na pitanju Mitala ranije razmijenili teške optužbe.

Dok lider socijalista kaže da koalicija za njega postoji i nakon glasanja o Ljubiji, u PDP-u tvrde da Vlada nema većinu.

“Sa gospodinom Pavićem ja lično nisam bio nisam bio juče, nisam bio u tom momentu u parlamentu, što ne znači da nećemo razgovarati u narednom periodu. Sa gospodinom Čubrilovićem sam u stalnoj komunikaciji. To treba da pitate njih, kakva je situacija u Vladi RS. Mislim da ova situacija oko Ljubije pokazuje da postoji ozbiljna pukotina”, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Za mene koalicija postoji, ako neko želi da izađe iz koalicije može da izađe kad god želi”, poruka je Petra Đokića, predsjednika Socijalističke partije RS.

O eventualnom izlasku iz koalicje danas ćute u DNS-u, iako su ranije jasno rekli da se to neće desiti. Njihovi ministri došli su na redovnu sjednicu vlade.

“Organi DNS-a uskoro će zauzeti stav o svemu”, kratko poručuje Nedeljko Čubrilović koji je juče na glasanju bio uzdražan za razliku od ostalih DNS-ovih poslanika koji su glasali protiv.

Marko Pavić po običaju je bez komentara.

“Nemam nikakav komentar, razmišljam o drugim stvarima”, poručuje Marko Pavić, lider DNS-a.

Ipak, ni sa DNS-om opozicija nema većinu, pa bi ponovo klučnu ulogu mogla da odigra koalicija “Domovina”. Bez uvjerljivog obrazloženja zašto je njihovih pet poslanika do pet do 12 otezalo sa odlukom o Ljubiji, nastavljaju sa taktiziranjem i kada je u pitanju rušenje Vlade.

“Naravno da ima još vremena do 31 maja. I mi ćemo vidjeti. Mi smo juče bili jedinstveni što aposlutno ne znači da ćemo biti jedinstveni kada ova tačka dođe na dnevni red. Sad se ispostavilo da smo mi faktor tu i da mi možemo da presudimo i da mi možemo čak u ime opozicije da presudimo što je jako dobro za nas”, kaže Admir Čavka, poslanik “Domovine” u Narodnoj skupštini RS.

U PDP-u ne otkrivaju da li računaju na “Domovinu” jer su uvjereni da će 206 stranica argumenata protiv Vlade Željke Cvijanović biti dovoljno da se ubijedi svaki poslanik. Fokusirani su, kažu, na promociju dokumenta koji je u prostorijama stranke dostupan i za građane od 10 do 16 časova