Фудбалски ветерани подржали националне мањине у Вараждину

Град Вараждин је био домаћин 11. фудбалског кампа националних мањина у организацији Свјетске асоцијације Рома, који је окупио 120 дјечака и дјевојчица узраста од 7 до 15 година.

Ријеч је о јединственом пројекту у свијету који шаље поруку мира, толеранције и заједничког живота, а подржавају га Свјетска и Европска фудбалска асоцијација (ФИФА и УЕФА).

Овом догађају су, поред високих званица из Хрватског ногометног савеза (ХНС) и града Вараждина, присуствовали и представници которварошких фудбалских ветерана који дјелују у оквиру Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Предсједник Удружења Слободан Петровић уручио је том приликом предсједнику Свјетске организације Рома Тотију Дедићу гарнитуру спортских мајица и тако подржао манифестацију која има за циљ рушење предрасуда и зближавање људи.

„Наставили смо са подршком Свјетској организацији Рома у борби против насиља, расизма, дискриминације и сиромаштва, јер је спорт одлична прилика за сузбијење мржње и осталих негативности“, истакао је Петровић.

Предсједник Свјетске асоцијације Рома Тоти Дедић је истакао да је расизам, нажалост, још увијек честа појава на фудбалским стадионима.

„Ми радимо на промоцији толеранције и прихватања различитости и тако помажемо у сваком сегменту борбе националних мањина за бољи статус. Овом приликом бих се захвалио нашем амбасадору и прослављеном фудбалеру Велдину Карићу на подршци, али и нашим истинским пријатељима из Котор Вароша, који у континуитету подржавају наш рад“, поручио је Дедић.

Делегација фудбалских ветерана је у граду Прелогу била гост предсједника Међимурског фудбалског савеза Мате Кљајића, рођеног Которварошанина, као и његовог замјеника Дамира Доминића.

„Било ми је задовољство упознати фудбалске ветеране из Котор Вароша, који на најбољи могући начин промовишу општину у којој сам рођен“, рекао је Кљајић и додао да ће делегација ветерана бити гост Међимурског фудбалског савеза на утакмици Лиге нација Хрватска – Шпанија на стадиону Максимир.

Такође, некадашњи играч Жељезничара, Вартекса, Динама, Торина, Лугана и репрезентативац Хрватске Велдин Карић је подржао идеју да са ветеранима загребачког Динама наредне године гостује у граду на обалама Врбање.

25. октобра на Градском стадиону у Бањалуци биће одржан други фудбалски камп националних мањина у БиХ, а један од партнера у реализацији овог пројекта биће и Удружење за промоцију и значај спортске рекреације.