Фудбалски ветерани увеличали стогодишњицу ђалинског фудбала

Делегација фудбалских ветерана Котор Вароша је протеклог викенда боравила у општини Нови Кнажевац у мјесту Ђала, гдје су присуствовали обиљежавању стогодишњице ђалинског фудбала.

На позив пријатеља из Фудбалског клуба „Граничар“ из Ђале, мјеста које се налази у Сјевернобанатском округу, Которварошани су увеличали овај вриједан јубилеј и тако учврстили пријатељске везе са браћом из Србије.

Предсједник ФК „Граничар“ Јожеф Шајго се захвалио Которварошанима на доласку, јер су својим досадашњим активностима и наступима показали да на достојан начин репрезентују своју локалну заједницу и Републику Српску.

„Боравећи на чувеној которварошкој котлићијади успоставили смо контакт са фудбалским ветеранима и тада смо договорили њихов долазак у наше мало мјесто. Сада са поносом могу рећи да смо стекли истинске пријатеље, јер су нас обрадовали својим доласком и пригодним поклонима, које су нам уручили поводом нашег јубилеја“, рекао је Шајго.

Предсједник Удружења за промоцију и значај спортске рекреације, у оквиру којег дјелују фудбалски ветерани, Слободан Петровић је упознао домаћине са активностима чланова Удружења и позвао ветеране „Граничара“ на традиционални Међународни фудбалски турнир пријатељства у септембру.

„Ми се увелико спремамо за наш турнир, који је постао препознатљив у региону. Ове године ће учествовати осам екипа из република бивше Југославије, а захвални смо на позиву нашим пријатељима из Ђале, који су на достојанстев начин обиљежили изузетно вриједан јубилеј“, истакао је Петровић.

Прослави стогодишњице ђалинског фудбала присуствовали су и представници Фудбалског савеза Србије и предсједник општине Нови Кнежевац Радован Уверић, којима су уручени пригодни поклони Удружења за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош.

Домаћин Которварошанима у Војводини је био Стеван Марјанов, који је заслужан што су фудбалски ветерани разговарали са водећим људима суботичког Спартака о могућностима сарадње у наредном периоду.

Поводом стогодишњице ђалинског фудбала новинар у пензији Александар Цвејић је објавио књигу „Век ђалинског фудбала – 1922/2022“, која представља омаж свим фудбалерима који су током постојања клуба барем једном носили дрес најдраже екипе.

Према његовом мишљењу вијеку тамошњег фудбала најзначајније је гостовање репрезентације Југословенске народне армије 1989. године, поводом Дана граничара, који је празнован 15. августа.

Тада је Ђала угостила реперезентацију предвођену Миљаном Миљанићем и Илијом Петковићем, а на ђалинском терену је наступило 14 репрезентативаца разних југословенских селекција.