Генерал Младић осуђен на доживотни затвор

Пред Хашким трибуналом изречена је пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу. Осуђен је на казну доживотног затвора.

Судија Алфонс Ори саопштио је да је генерал Младић крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ.

Судија Ори рекао је да је Младић имао намјеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Срба.

Када је ријеч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Вијеће налази да је оптужени имао намјеру да се муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намјеру да уништи муслимане из Сребренице, те да је имао намјеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дјела геноцида.