Гибралтар нема позитивних на корону, ресторани раде, маске се више не носе

Тешко да је са 34 000 становника Гибралтар примјер за друге, али јесте прво мјесто у Европи гдје је епидемија у великој мјери превазиђена. Ресторани раде до касно у ноћ, а ковид-позитивних нема.

Откако маске више не морају да се носе на отвореном, Саманта Сакраменто стално има осјећај да је нешто заборавила кад хода улицама.

„Мислим да психолошки тек морамо да се опоравимо“, каже министарка здравља малене британске области на јужном рту Пиринејског полуострва.

Укинуте су забране изласка, барови и ресторани раде до два сата ујутру, као и прије пандемије. Шпанске телевизије обилазе Гибралтар и причају са људима који осјећају олакшање.

„Можда ускоро можемо да живимо као прије“, каже једна конобарица.

Сушта супротност остатку Европе гдје се мјере пооштравају због све већег броја зараза.

Са друге стране, Гибралтар је врхунац пандемије имао почетком јануара са 172 нове заразе дневно. У маленој британској прекоморској области се смрт 94 особе повезује са вирусом.

Посљедњих дана је празно ковид-одјељење у локалној болници „Свети Бернард“. Позитивних нема. Главни разлог за то виде у ранијим оштрим мјерама и скоро потпуној вакцинацији.

Осим становника, цијепљена је и већина од десетак хиљада људи који живе у Шпанији, али раде на Гибралтару и сваког дана путују. У Андалузији, сусједном шпанском региону, ситуација са короном и вакцинацијом није нимало ружичаста.

Вакцинација на Гибралтару, цјепивом допремљеним из Велике Британије, није велики логистички изазов – цијела државица се простире на 6,5 квадратних километара.

Зачас су вакцинисани скоро сви – три одсто људи одбија вакцинацију. У овој области већ функционише нека врста ковид-пасоша, односно исказнице којом људи потврђују да су цијепљени.

Ипак, још није све баш као прије. Управа Гибралтара игра на опрез, тако маске и даље морају да се носе у трговинама. Недавно је одржан бокс-меч са 500 гледалаца на који су смјели само потпуно вакцинисани, али су и они прије тога тестирани брзим тестом на корону.

(српска.кафе)