Гламочак: Незаконите радње РТРС-а омогућавају Министарство финансија и Пореска управа Српске

СДС је Окружном тужилаштву у Бањалуци доставио допуну кривичне пријаве против директора РТРС Драшка Милиновића након што су на видјело дана испливали подаци да је Министарство финансија направило лажну мјеницу коју је Пореска управа прихватила као валидну, како би се РТРС-у обезбиједио дуг за неплаћене доприносе.

Потпредсједник СДС Недељко Гламочак је данас у Бањалуци казао да докази потврђују да се у незаконите радње око рада РТРС увлаче и друга лица и да то само потврђује оправданост кривичне пријаве коју је СДС предао против директора РТРС због неплаћања доприноса и обавеза.

„Наводно је мјеницу на основу закључака Владе РС издало Министарство финансија у Влади РС, а  опет да та мјеница није евидентирана у том министарству. Као такву мјеницу без покрића или лажну мјеницу Пореска управа је прихватила као валидну“, појаснио је Гламочак, додајући да се ови подаци налазе у извјештају Службе за ревизију РС.

Он је навео да у овом случају постоји низ нелегалних радњи и да је, између осталог, прекршен  Закон о дугу РС који не предвиђа никакву мјеницу изузев банкарске као могућности обезбјеђења дуга.

„На овај начин Министарство финансија и Пореска управа су заједно са РТРС свјесно прекршили законе РС и  допринијели продубљивању хаотичног финансијског стања“, појашњава Гламочак.

Он је казао да се мора  нешто учинити како би сви који чине кривична дјела одговарали и да СДС то управо ради са подношењем кривичних пријава против свих одговорних.

„Тужилаштва сада не могу рећи да нема довољно информација и да нема пријава па ће коначно морати радити свој посао“, категоричан је Гламочак.

Упозорио је да  негативни извјештаји ревизора указују на много података који потврђују да је прекршен закон и да надлежни органи ништа не ради како би се санкционисала та кривична дјела.