Гламочак : У „случају Давид“ намјерно заташкивање и нерад институција Републике Српске

„Показао се нерад институција Републике Српске, Влада није реаговала, НСРС не може дозволити да упадне у колотечину нерада. Два засједања до сада помјерала су ствар са мртве тачке. Послије прве сједнице НСРС, Тужилаштво је одбацило да се ради о задесној смрти, а послије друге је дјело квалификовано као убиство“, поручио је у изјави телевизији Н1 Недељко Гламочак из СДС-а и бивши члан Анкетног одбора око случаја смрти Давида Драгичевића.

Гламочак каже да је увјерен да ће владајућа већина подржати ииницијативу о одржавању посебне сједнице НСРС о трагичном страдалом Давиду Драгичевићу из Бањалуке.

Посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске упутили су највишој законодавној институцији захтјев за сазивање посебне сједнице о трагично страдалом Давиду Драгичевићу.

Прикупљени су потписи трећине посланика, предали су иницијативу јуче – а у року од седам дана би требао засиједати Колегијум НСРС и одлучити када би се сједница требала одржати. Законске норме су испуњене, а сједница би, према најавама, требала бити одржана прије званичног почетка предизборне кампање.

Он тврди да је истрага показала да се у најужем кругу могу одредити извршиоци дјела.

„Разрјешење случаја не може ићи у политизацију. Вјерујем да ће се сједница одржати, дати ће се нова снага органима – како би се објелоданила истина“, рекао је Гламочак.

Он је оцијенио како је вршено намјерно заташкивање и нерад, како би „овај случај узело вријеме“.

Коментарисао је и приједлог Милорада Додика да се са 500.000 КМ награде они чије информације доведу до разрјешења смрти Давида Драгичевића.

„То говори о нераду институција. Највише информација имају истражни органи. Треба им новац да раде, иако имају своје буџете. Не знам намјеру предсједника, не знам шта тај новац може ријешити ако су сви подаци у институцијама“, рекао је.

Он је казао да у овој државни ипак није све у новцу, те да му није јасно из којег буџета/извора ће Додик давати тај новац.

Гламочак је још казао да у НСРС треба изнијети све – ако има проблема, а овим предметом треба да се бави и Суд – а не само да предмет стоји у ладицама Тужилаштва.